Η κόκκινη γραμμή για το Σκοπιανό

Ιαν 29, 2010

Γράφει ο Νίκος Μάρτης, πρώην υπουργός, πρόεδρος της “Μακεδονικής Εστίας”

Όταν συνεπώς ετέθη από τους Έλληνες θέμα ονόματος της Δημοκρατίας των Σκοπίων, όλοι οι Έλληνες εννοούσαν ότι με τη διαγραφή της λέξης “Μακεδονία” από την ονομασία της Δημοκρατίας των Σκοπίων θα αποκαθίστατο η ιστορική αλήθεια, δηλαδή ότι η Μακεδονία αιώνες προ Χριστού ήταν ελληνική, οι Μακεδόνες ιστορικά από τον 8ο αιώνα ήταν Έλληνες και ότι είμαστε κληρονόμοι της ιστορίας (ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε την εκπολιτιστική εκστρατεία 1.000 χρόνια προ της αφίξεως των Σλάβων στη Βαλκανική) και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας (Βεργίνα, Δίον, Πέλλα κτλ.).


Η ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι με τους άλλους Έλληνες είχαν τα αυτά ιερά των θεών, τους αυτούς θεούς που κατοικούσαν στο μακεδονικό όρος Όλυμπο, μιλούσαν την αυτή γλώσσα, την ελληνική. Είχαν θέατρα και συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις Αμφικτυονίες, όπου μόνο Έλληνες γίνονταν δεκτοί. Από τα ανωτέρω γεγονότα ούτε ένα δεν μπορούν να επικαλεστούν οι Σκοπιανοί.
Το 1912 μετά από πέντε αιώνες οθωμανικής κατοχής, που δεν υπήρχαν κράτη της Βαλκανικής αλλά ούτε και διοικητική διαίρεση Μακεδονίας, αλλά σαντζάκια και βιλαέτια, ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας και δημιουργήθηκε η Γενική Διοίκηση Μακεδονίας και κανένας γείτονας ή τρίτος δεν διαμαρτυρήθηκε. Δεν διαιρέθηκε η Μακεδονία, αφού δεν υπήρχε. Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου αναφέρεται μόνο στα σύνορα και δεν αναφέρει ότι διαιρέθηκε η Μακεδονία.
Οι στρατοί της Σερβίας και της Βουλγαρίας, που κατέλαβαν επάνω από τα σημερινά ελληνικά σύνορα λωρίδα της αρχαίας Μακεδονίας (όπως αναφέρει η Ακαδημία Αθηνών), την προσήρτησαν ως σέρβικο και βουλγάρικο έδαφος.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, αλλά δεν έγιναν Ίωνες ή Θράκες και δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία λαός να καταλάβει ξένη χώρα και να ονομάσει τον χώρο με το όνομα του κράτους που προϋπήρχε, και πολύ περισσότερο να ονομάσει τους πολίτες του με το όνομα των πολιτών που κατοικούσαν.
Κατά ποίαν λογική οι Σλάβοι, που έφτασαν στη Βαλκανική 1.000 χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ., και κατέλαβαν λωρίδα της αρχαίας Μακεδονίας, βορείως των σημερινών ελληνικών συνόρων, θα ονομαστούν Μακεδόνες;
Ο αείμνηστος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στην από 3.1.1992 επιστολή του προς τους πρωθυπουργούς της τότε ΕΟΚ ανέφερε ότι “…Η Δημοκρατία αυτή ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία. Το θέμα το ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον διότι είμαι ο ίδιος Μακεδών”. Συνεπεία της επιστολής αυτής τον Ιούνιο του 1992 το Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβόνας ομόφωνα αποφάσισε ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια υπό τον όρον ότι δεν θα έχει την λέξη “Μακεδονία”.
Ο ισχυρισμός ότι το όψιμο συνταγματικό τους όνομα είναι Μακεδονία είναι απορριπτέος με το επιχείρημα του αειμνήστου προέδρου, του Μακεδόνα Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και διότι υπάρχει και το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν έγινε δεκτή στην ΕΕ με το όνομα αυτό, αλλά ως Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί στη Γαλλία υπάρχει επαρχία Βρετάνη.
Στην Ελλάδα η Μακεδονία υπήρχε ιστορικά από τον 8ο αιώνα π.Χ. ως ελληνική. Κατά ποία λογική θα ονομαστεί Μακεδονία;
Συνεπώς, σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία δεν είναι νοητή, και αυτή τη θέση την αρνούνται όλες οι παμμακεδονικές οργανώσεις.
Ο αείμνηστος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής με συγκινητικό τρόπο είπε: “Υπάρχει μία Μακεδονία και αυτή ελληνική”. Κανένας σε ολόκληρο τον κόσμο δεν αμφισβητεί τις θέσεις και τις πράξεις του.
Επιβεβαίωση το ότι κόκκινη γραμμή αποτελεί η ταυτότητα των Μακεδόνων, που είναι ταυτότητα Ελλήνων, αποτελούν:
1. Η επιστολή των 340 καθηγητών αμερικανικών και άλλων πανεπιστημίων προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ζητούν να ανακαλέσει την απόφαση του προκατόχου του, Μπους, που ονόμασε την επομένη της δεύτερης εκλογής του τα Σκόπια ως “Μακεδονία”, οπότε επανέρχεται η πάγια θέση της Αμερικής.
2. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Stettinious με την υπʼ αριθ. 868614/26.12.1944 εγκύκλιό του προς τους πρεσβευτές και τους προξένους των ΗΠΑ έδωσε οδηγίες να πληροφορήσουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί δημαγωγία (δηλ. απάτη) την ύπαρξη “Μακεδονικού Έθνους” και ότι θα λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που θα βοηθήσουν Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία να δημιουργήσουν Μακεδονικό ζήτημα εις βάρος της Ελλάδος.
3. Το Δόγμα Τρούμαν, που απέτρεψε την απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα και ένταξή της στα Σκόπια.
4. Ο πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος έναν μήνα πριν τις εκλογές δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση κορυφής της Λισσαβόνας το 1992 και είπε ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια εφόσον δεν θα έχουν τη λέξη “Μακεδονία”. Βέβαια ο Κλίντον δεν έλαβε απόφαση διότι δυστυχώς το ελληνικό λόμπι έσπευσε και συγκέντρωσε υπογραφές από Μακεδόνες Ελληνοαμερικανούς και ονόμασε τα Σκόπια FYROM.
5. Το ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη με τίτλο “Μακεδονία, ο ελληνιστικός πολιτισμός μέχρι την Ασία” τεκμηριώνει άλλως την αυτονόητη ελληνικότητα της Μακεδονίας με μαρτυρίες κορυφαίων ξένων ιστορικών και αρχαιολόγων, καθώς και με αρχαιολογικά ευρήματα, επιγραφές και νομίσματα.
 
  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=50436

Related posts:

Comments