Συνομιλίες Δρούτσα με Μιλόσοσκι

Στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανεξάρτητα από το ζήτημα της ονομασίας που έχει ως πλαίσιο τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Μάθιου Νίμιτς, επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες που είχαν χθες στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας (αριστερά) και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλοσόσκι.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης του κ. Δρούτσα στην ΠΓΔΜ, όπως και της έλευσης του κ.Μιλόσοσκι στην Ελλάδα. Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός είπε ότι, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, η ελληνική πλευρά ήδη εξετάζει με θετικό πνεύμα την προώθηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Πρόκειται για τη μια από τις δύο προτάσεις που έχει υποβάλει η ΠΓΔΜ, επικαλούμενη αίτημα Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Η άλλη πρόταση, που αφορά την αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών των δυο χωρών, δεν συνάδει-όπως είπε ο κ.Δρούτσας- με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στα Σκόπια, στάση που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν βοηθάει την προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη βούληση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related posts:

Comments