Τι κρύβουν οι συνεχείς επιθέσεις της Financial Times εναντίον της Ελλάδος;

Aπο το YouTube channel του hellenicpress, αποσπάσματα από τα βραδινά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ (28-29 Ιανουαρίου 2010).

Ιδιαίτερη Προσοχή στο 1:48 και στο τέλοςΑντιγράφουμε απο το πολύ καλό άρθρο του Express.gr με ημερομηνία 18/01/10

————————————-

Επειδή η αρθρογραφία της είναι ιδιαιτέρως αιχμηρή κατά της Ελλάδος πολλοί εκτιμούν ότι η «επίθεση» των FT δεν προέρχονται μόνον από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αλλά έχει και άλλες αφορμές. Μία από τις αφορμές ,όπως εκτιμά ο κ. Γ.Φλωράς, ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας βιβλιοπωλείων, είναι η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά την εταιρίας Pearson, μητρικής των Financial Times.

Financial Times and Pearson

Η εταιρεία Pearson αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων μαζικής επικοινωνίας διεθνώς. Ανάμεσα στα περιουσιακά της στοιχεία είναι η εφημερίδα Financial Times καθώς επίσης και ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Longman-Pearson. Ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Longman-Pearson αποτελεί τον μεγαλύτερο εκδότη εκπαιδευτικών βιβλίων για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας διεθνώς.

Τον Ιούλιο του 2009 η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της (455/V/2009) τιμώρησε τον εκδοτικό οίκο Longman-Pearson με ποσό 1.434.452 ευρώ για απαγόρευση παθητικών πωλήσεων και απαγόρευση των εξαγωγών που είχε επιβάλει στα συμβόλαια της με την εταιρεία Απόλλων ΑΕ, αποκλειστικό διακινητή των βιβλίων της για την Ελλάδα από το 2001. Με απλά λόγια ο εκδοτικός οίκος βρέθηκε ένοχος για παράβαση του Δικαίου του Ανταγωνισμού που οδηγούσε βεβαίως σε υψηλές χρεώσεις στους Έλληνες αγοραστές ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων.

Η έφεση της εκδοτικής εταιρείας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου έχει προσδιοριστεί για τις 9/3/2010 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (15ο τμήμα).

Η εν λόγω υπόθεση είναι πολύ σημαντική για την εκδοτική εταιρεία Pearson, αφού μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα πρακτικά της υπόθεσης, μπορεί να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία με την σειρά της θα εξετάσει εάν πραγματικά η εκδοτική εταιρεία, όπως υποστήριξε στις 26/3/2009 η μάρτυρας της (η μάρτυρας της εκδοτικής εταιρείας ήταν η επί σειρά ετών Γενική Διευθύντρια της Pearson Hellas κα Carol Stein), παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού επί σειρά ετών σε όλη την Ευρώπη. Εάν αποδειχτεί αυτό τότε τα πρόστιμα που αντιμετωπίζει η εκδοτική εταιρεία Pearson (ιδιοκτήτρια των Financial Times) μπορεί να ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το έτος 2008 ο τζίρος της Pearson ήταν το 4.811.000.000 Λίρες Αγγλίας ή περίπου 5.47 δισ. ευρώ.

Related posts:

Comments