Αποχωρεί η ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση στην Κύπρο - Ακολουθεί το ΔΗΚΟ - Αντιδρούν στις υποχωρήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στη Κύπρο ως αντίδραση στην πολιτική υποχωρήσεων του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια: Πρόταση για αποχώρηση του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου. Επίσης και το ΔΗΚΟ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό!

Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, το απόγευμα της Δευτέρας, με βασικό θέμα συζήτησης την αποτίμηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Γ. Ομήρου αναμένεται να αναπτύξει επιχειρήματα που θα αφορούν στη διαφωνία με τις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων.

Ενδεχόμενη αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει την απόσυρση των υπουργών Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη και Συγκοινωνιών, Νίκο Νικαλαΐδη.

Με δεδομένο ότι το πολίτευμα της Κύπρου είναι προεδρικό, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ως εκ τούτου, η αποχώρηση οποιουδήποτε κόμματος από την κυβέρνηση δεν έχει επιπτώσεις στην παραμονή του Κύπριου προέδρου στο αξίωμα του.

Η πλειοψηφία των στελεχών της ΕΔΕΚ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Κυβέρνηση.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά στελέχη τα οποία προβληματίζονται σε σχέση με ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει το Κίνημα από τέτοια απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το 1998 η ΕΔΕΚ είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Κληρίδη, επειδή ματαιώθηκε η εγκατάσταση στην Κύπρο των πυραύλων S-300.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=10720&Itemid=87



Related posts:

Comments