Αθήνα- Κρις Σπύρου: Να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφιά

«Να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφιά», ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας για την Αγία Σοφία, Κρις Σπύρου, που ηγείται της κίνησης για την επαναλειτουργία του μεγάλου ναού της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη.


Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «να επανέλθει η Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης στην αρχική της λειτουργία, όπως ήταν πριν 557 χρόνια. Ως ο Καθεδρικός της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία».


Αναφερόμενος στην ίδρυση της Παγκόσμιας Ενορίας τόνισε πως «άτομα με διαφορετική εθνική καταβολή και θρησκευτικό προσανατολισμό ξεκινήσαμε αυτή την πορεία το 1995. Αυτό που μας συνέδεε και μας συνδέει, όμως, ήταν η ακλόνητη προσήλωση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ελευθερία» και πρόσθεσε ότι: «Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας αναγνωρίζεται, ήδη, απο το αμερικανικό κράτος ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Αρχικός της σκοπός ήταν και είναι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως ορθοδόξου χριστιανικού ναού, υπό την εποπτεία των ενοριτών της απ΄όλο τον κόσμο».


Ο κ. Σπύρου έκανε λεπτομερείς αναφορές για τι έχει γίνει επί του θέματος τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, που ιδρύθηκε η ενορία, τονίζοντας ότι αριθμεί πλέον χιλιάδες μέλη απ΄όλο τον κόσμο, τα οποία συμφωνούν σε ένα: «Καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει θρησκευτικούς ηγέτες, να καθορίζει την αμφίεση ιερέων, να επιβάλει, ή να καθορίζει, την αρμόζουσα θρησκευτική συμπεριφορά στους πολίτες της».


Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας τόνισε πως «ύστερα από τις πιέσεις της και παρεμβάσεις, η τουρκική κυβέρνηση έπαψε να χρησιμοποιεί τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, ως εμπορικό και συναυλιακό χώρο. Δεν χρησιμοποιείται πλέον ως πεζοδρόμιο για την πώληση λαϊκής τέχνης και πασαρέλα μόδας. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτέλους καθαρίσει τον εσωτερικό χώρο του ιερού ναού, απομακρύνοντας πρόσφατα τις σκαλωσιές, που βρίσκονταν εκεί για περίπου 20 χρόνια και που είχαν, ως μοναδικό σκοπό, την απορρόφηση κονδυλίων από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ουνέσκο για τη δήθεν ανακατασκευή του ιερού ναού, τον οποίο, την ίδια ώρα μεθοδικά βεβήλωναν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακηρύξει την Κωνσταντινούπολη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010. Έδωσαν, με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να δείξει ότι αποδέχεται τη βασική αρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας».


Ο κ. Σπύρου τόνισε την ευνοϊκή συγκυρία για την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας και υπενθύμισε τις επιστολές, που απέστειλε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν.


«Εμείς οι Αγιασοφίτες», είπε, «θα πάμε στην Αγία Σοφία να προσευχηθούμε και να λειτουργηθούμε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 και αυτό αποτελεί δέσμευση. Καλούμε και κάθε άνθρωπο για τον οποίο η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα να έλθει μαζί μας στην Πόλη».

Πηγή: omogeneia.ana-mpa.gr













Related posts:

Comments