Η ανάδειξη της Νικόπολης αρχίζει…
Nicopolis (Photo @ Wikipedia.org)
Η αποκατάσταση όλων των χώρων και των μνημείων σε έκταση 14.000 στρ. θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια
Της Γιωτας Συκκα
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Μια γεύση της δόξας του Οκταβιανού Αύγουστου μετά την επικράτηση επί του στόλου του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) που άλλαξε την τάξη των πραγμάτων της εποχής και έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη ένα μικρό κομμάτι της Ηπείρου, θα πάρουν σε δέκα χρόνια οι επισκέπτες από την ανάδειξη της Νικόπολης. Αλλά και λεπτομέρειες από το τρόπαιο της νίκης της ναυμαχίας και τον περίφημο θρίαμβο που επέτυχε ο Αύγουστος στη Ρώμη, όπως απεικονίστηκε στις ζωφόρους που διακοσμούσαν τον κεντρικό βωμό του Μνημείου.
Μουσείο του βωμού
Η ανάδειξη σε ένα μουσειακό χώρο, των 50.000 θραυσμάτων και της μαρμάρινης πλάκας με πρωταγωνιστή τον Οκταβιανό θα είναι μεγάλο στοίχημα. Θα δημιουργηθεί στον λόφο κοντά στο Κέντρο Ερευνών με θέα τον Αμβρακικό και θα είναι δέλεαρ για τον επισκέπτη, ο οποίος θα έχει την αίσθηση της ναυμαχίας. Στα 500 τ.μ. θα παρουσιάζεται κάθε πληροφορία για τον βωμό που είχε μήκος 22 μ., πλάτος 6 μ. και στην πρόσοψή του δύο ζωφόρους που χωρίζονται με κυμάτια.
Η μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε το 2001 σε πέντε κομμάτια και απεικονίζει την κορυφαία στιγμή του θριάμβου του Οκταβιανού στη Ρώμη το 29 π.Χ., τον παρουσιάζει σε άρμα, μπροστά του να προηγούνται έφιπποι και δύο πεζοί και πίσω οι συγκλητικοί που ήρθαν στη Νικόπολη παραμονές της ναυμαχίας.
Οπως δείχνει η αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής μορφής του βωμού, τους συγκλητικούς ακολουθούσαν οι σωματοφύλακες, οι ραβδούχοι, οι αιχμάλωτοι -πεζοί κι άλλοι δεμένοι στα κάρα- οι θησαυροί αλλά και στρατιώτες με πανό στα οποία απεικονίζονταν οι περιοχές που είχαν καταλάβει. Τελευταία στην πομπή ήταν τα ζώα που προορίζονταν για θυσία όμως πριν από τη δική τους σφαγή προηγούνταν εκείνη των αρχηγών των αιχμαλώτων. Το πανηγύρι φυλάσσονταν για το τέλος. Ολο αυτό το τυπικό θα αποδοθεί σχεδιαστικά, όμως τα 3 μ. της ζωφόρου που σώζονται και σηματοδοτούν το ιστορικό γεγονός, αξίζουν ειδικής μεταχείρισης. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν: επιγραφές, νομίσματα, τα θραύσματα από το έμβολο του στόλου του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας ακόμη και αρχαίες γλάστρες από κήπο αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Και όλα τα στάδια κατασκευής του μνημείου της νίκης που έγινε για να προπαγανδίζει τη νέα τάξη πραγμάτων.
Οι προθέσεις για τη Νικόπολη είναι καλές, τα σχέδια πολλά, επικεντρώνονται σ’ ένα σύνολο μνημείων, με πολυδιάστατες λειτουργίες, εκπαιδευτική αποστολή και βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη, όμως τα χρήματα αναζητούνται. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα εντάξει το έργο της ανάδειξης στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν αρκεί για να υλοποιηθεί το τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο θα μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100008_11/02/2010_390354
Related posts:
Latest posts by History (see all)
- ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΣ (ή περί της Μακεδονικής διαλέκτου) - October 22, 2012
- Γεράσιμος Ραφτόπουλος : Δεκανέας ετών 12 - October 18, 2012
- Ελληνική επιγραφή από την Λαοδίκεια - October 17, 2012
RECENT COMMENTS