Στο παρα πέντε γλιτώσαμε με την αρνητική έκθεση για το Σκοπιανό

Αποστολή στο Στρασβούργο/ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΓΙΑΝΝΟΥ

Εξαιρετική η έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, «το μη χείρον βέλτιστον» για την πΓΔΜ. Οι δύο εκθέσεις υιοθετήθηκαν χθες από την Ολομέλεια του Ε.Κ. στο Στρασβούργο.
Ειδικότερα, μετά από έναν πυρετό επαφών, οι Έλληνες ευρωβουλευτές, κυρίως της Ν.Δ., πρόλαβαν τα χειρότερα, αφού η αρχική μορφή της έκθεσης της πΓΔΜ για το 2009 ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά ζητούσε την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τοn Μάρτιο του 2010, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμπεράσματα του ΣΓΥΕΣ του περασμένου Δεκεμβρίου, που ουσιαστικά δίνεται παράταση χρόνου μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Προσθήκη που έγινε τελικά με τροπολογία της Μ. Γιαννάκου. Επίσης, μπλόκαραν την καταστροφική τροπολογία που ανέφερε ότι τα διμερή ζητήματα Ελλάδας – πΓΔΜ δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ αφαιρέθηκε η αναφορά σε «μακεδονικές» αρχές. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν προβλήματα, αφού δεν περνά ξεκάθαρα το μήνυμα στα Σκόπια πως για να ενταχθούν στην Ε.Ε. θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, και για τον λόγο αυτό οι Έλληνες ευρωβουλευτές είτε απείχαν από την ψηφοφορία είτε καταψήφισαν. Μοναδική εξαίρεση ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Μ. Τρεμόπουλος -στον οποίο έχει ασκηθεί αρκετές φορές κριτική για τις θέσεις του στα εθνικά μας θέματα- που ψήφισε υπέρ της έκθεσης! Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της εν λόγω έκθεσης, ο Σλοβένος Ζ.Thaler, έχει πολύ στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της γείτονος, Ν. Γκρούεφσκι. Μάλιστα, ο ίδιος ομολόγησε σε ευρωβουλευτές πως ήταν συμμαθητές.
Τουρκία
Εξαιρετική χαρακτηρίζεται αντίθετα η έκθεση για την Τουρκία, αφού προβάλλει όλες τις ελληνικές διεκδικήσεις. Ζητά, μεταξύ άλλων, άρση της απειλής πολέμου (casus belli), τερματισμό των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, διαφύλαξη του πολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου και λήψη μέτρων για τη λαθρομετανάστευση. Επίσης, για πρώτη φορά ζητούν την «άμεση» απόσυρση των στρατευμάτων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, την αντιμετώπιση του ζητήματος του εποικισμού από Τούρκους πολίτες, αλλά και να επιτραπεί η επιστροφή «του αποκλεισμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους».
Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μ. Γιαννάκου, μιλώντας στον «Α.Τ.» χαρακτήρισε την έκθεση της Τουρκίας «εξαιρετική» αφού μνημονεύει όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Όσον αφορά στην πΓΔΜ επεσήμανε πως πράγματι βελτιώθηκε χάρη και στην στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά δεν ήταν εκείνη η έκθεση που θα ψηφίζαμε με ευχαρίστηση και ικανοποίηση. «Ζητάμε από την πΓΔΜ να κάνει προσπάθειες» επεσήμανε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως η Κροατία παραχώρησε ένα λιμάνι στη Σλοβενία, προκειμένου να ενταχθεί. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος τόνισε στον «Α.Τ.» ότι έγινε μεγάλος αγώνας ώστε από την πολύ αρνητική μορφή που είχε, να ψηφιστεί πολύ βελτιωμένη, αλλά όχι στη μορφή που θα μπορούσε ένα πείσει τους Έλληνες να δώσουν θετική ψήφο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι ψήφισμα του Ε.Κ., όχι απόφαση της Ε.Ε. και ναι μεν δημιουργεί κλίμα αλλά δεν είναι αποφασιστικής σημασίας. Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά σημείωσε ότι τα εντελώς ενοχλητικά βγήκαν από την έκθεση της πΓΔΜ.

 http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=8104

Related posts:

Comments