Συναντήσεις επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε με την ηγεσία των Σκοπίων.

O Στέφαν Φούλε (Photo @ Wikipedia.org)

Συναντήσεις επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε με την ηγεσία των Σκοπίων.

«Η ΠΓΔΜ πρέπει να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα που υπάρχει για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο την προώθηση της ενταξιακής της πορείας», δήλωσε σήμερα ο νέος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Φούλε συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για την ΠΓΔΜ σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, μέχρι τον Ιούνιο».
Σημείωσε ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο επίτροπος της ΕΕ εκτίμησε ότι οι απευθείας συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αποτελούν θετικό στοιχείο για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση απαιτείται να επιδειχθούν ηγετικές ικανότητες για την υπέρβαση της εκκρεμότητας αυτής.
Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας, ενώ χαιρέτισε την υποστήριξη της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την Συνθήκη είναι πολύ θετικά για τις υποψήφιες προς ένταξη και για τις δυνάμει υποψήφιες, χώρες, μετά από μία περίοδο στασιμότητας σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ.
Ο επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι και αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Related posts:

Comments