Αυστρία – Ο Έλληνας καθηγητής της Ιστορίας Σπ. Σφέτας αναλύει το «Μακεδονικό» σε αυστριακό ακροατήριο
Αυστρία – Ο Έλληνας καθηγητής της Ιστορίας Σπ. Σφέτας αναλύει το «Μακεδονικό» σε αυστριακό ακροατήριο
26 Φεβρουαρίου 2010 (16:58 UTC+2)
του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη
Τις ιστορικές και τις σύγχρονες διαστάσεις, όπως και την περιπλοκότητα του «Μακεδονικού ζητήματος», παρουσίασε ο γνωστός Έλληνας ιστορικός, Σπυρίδων Σφέτας, σε μακρά διάλεξή του με θέμα «Το Μακεδονικό ζήτημα στο πλαίσιο των σύγχρονων διαβαλκανικών σχέσεων», σε χθεσινοβραδυνή μεγάλη εκδήλωση του «Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία», στην αίθουσα τελετών του Παλαιού Δημαρχείου Βιέννης.
Τη διάλεξη, που πλαισίωσε διεξοδική συζήτηση, παρακολούθησαν εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, από τον χώρο της διπλωματίας – ανάμεσά τους ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, και ο πρέσβης της Βουλγαρίας – των Μέσων Ενημέρωσης, των γραμμάτων και τεχνών, καθώς επίσης πολλά μέλη της Ομογένειας και Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας.
Τη σημασία της διάλεξης, που εντάσσεται στις φετινές δραστηριότητες του «Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία», όπως και την προσωπικότητα του ομιλητή, αναπληρωτή καθηγητή Βαλκανικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σπυρίδωνα Σφέτα, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χαρίλαος Ζήκος, ενώ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αλέξανδρος Ντόνας, συντόνισε την εκδήλωση.
Στη διάλεξή του ο κ. Σφέτας προσπάθησε να κάνει κατανοητή στο αυστριακό ακροατήριο την ουσία του προβλήματος, που, όπως σημείωσε, πρόκειται και για «ζήτημα ταυτότητας πίσω από το όνομα», επισημαίνοντας πως δεν είναι μόνον η Ελλάδα, που έχει προβλήματα με το γειτονικό κράτος, την ΠΓΔΜ, αλλά και η Αλβανία και η Βουλγαρία, και όποια λύση και να δοθεί στο θέμα της ονομασίας, το ζήτημα θα υφίσταται, όσον αφορά τουλάχιστον, τις ιστορικές διαστάσεις του προβλήματος.
Υπάρχει, όπως είπε, η προοπτική το κράτος αυτό (η ΠΓΔΜ) ή να ενταχθεί στην Ευρωπαική Οικογένεια ή, διαφορετικά, «και εδώ ελοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, εάν και η εκεί πολιτική ηγεσία επιδείξει ανωριμότητα και ένα είδος κιτς πατριωτισμού, να οδηγηθούμε σε μία αποσταθεροποίηση της περιοχής».
Ο Έλληνας ιστορικός έδωσε στην αρχή της διάλεξής του μία ιστορική διάσταση, εξηγώντας κατόπιν πώς υπεισέρχονται οι έννοιες περί «Μακεδονικού έθνους», πώς γίνεται η αλλαγή του περιεχομένου του «Μακεδονικού ζητήματος» στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα, πώς συγκροτείται το κράτος και πώς γίνεται αυτή η «εθνογένεση».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στα προβλήματα που ανέκυψαν, στις αιτίες της επιμονής των νέων γενεών των Σκοπίων στο όνομα «Μακεδονία», στους φόβους τους, για να τονίσει ότι στην ουσία πρόκειται για μία οριοθέτηση δύο ταυτοτήτων, δηλαδή ότι πίσω από το όνομα κρύβεται μία ταυτότητα.
Ο κ. Σφέτας επισήμανε, πως ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι φοβάται ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο συνταγματικό όνομα της χώρας θα υπονομεύσει την εσωτερική συνοχή του κράτους, θα εγείρει αμφιβολίες στους Σλαβομακεδόνες πολίτες για τη δική τους ταυτότητα και ενδεχομένως, θα καταρρεύσει το ιδεολόγημα αυτό, με το οποίο γαλουχούνται γενεές από το 1945 και μετά.
Παρουσιάζοντας όλες αυτές τις ιστορικές, αλλά και τις σύγχρονες διαστάσεις, του ζητήματος, τόσο στη διάρκεια της διάλεξής του, όσο και κατά τη συζήτηση, που ακολούθησε, ο ομιλητής σημείωσε στο τέλος της χθεσινοβραδυνής εκδήλωσης, πως χωρίς την εξέταση και τη γνώση όλων αυτών των πτυχών, δεν είναι εύκολο σε έναν Ευρωπαίο να κατανοήσει, γιατί η Ελλάδα απειλείται από ένα τέτοιο κράτος.
Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε για την εκπομπή της ΕΤ3 «Ανιχνεύσεις» από τους συντελεστές της, Π. Σαββίδη και Δ. Κιώτη.
Σημειώνεται πως στους πρωταρχικούς στόχους του «Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία», που διοργάνωσε τη διάλεξη και ο οποίος είχε ιδρυθεί τέλη του 1993 από μέλη της Ομογένειας στη Βιέννη, συγκαταλέγονται ο συντονισμός δραστηριοτήτων για την προβολή ελληνικών θέσεων και δικαίων πάνω σε εθνικά θέματα, ιδιαίτερα στο Μακεδονικό, και η δημιουργία και διατήρηση επαφών με πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες, όπως και με φορείς των ΜΜΕ και παράγοντες της Αυστρίας, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=9117
Related posts:
Latest posts by History (see all)
- ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΣ (ή περί της Μακεδονικής διαλέκτου) - October 22, 2012
- Γεράσιμος Ραφτόπουλος : Δεκανέας ετών 12 - October 18, 2012
- Ελληνική επιγραφή από την Λαοδίκεια - October 17, 2012
δήλωση Έλληνα εκπροσώπου σε πρόσφατη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών όπου άρχισε ως εξής την ομιλία του:
"Πριν ξεκινήσω θέλω να πω κάτι για το Μέγα Αλέξανδρο.
Αφού δάμασε το Βουκεφάλα, στην επιστροφή, περνώντας τον Αξιό ποταμό και
βλέποντας το νερό σκέφτηκε πως ήταν μια καλή ευκαιρία για μπάνιο.
Έβγαλε λοιπόν τα ρούχα του, τα ακούμπησε στο βράχο και μπήκε στο νερό.
Όταν βγήκε και θέλησε να ντυθεί είδε πως τα ρούχα του είχαν εξαφανιστεί.
Τα είχε κλέψει ένας Σλάβος της "Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της
Μακεδονίας".
Τότε πετάχτηκε έξαλλος ο Σλαβομακεδόνας εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ κι άρχισε να
του φωνάζει:
"Τι είναι αυτά που λες; Οι Σλάβοι δεν ήταν εκεί τότε. "
Οπότε ο Έλληνας εκπρόσωπος χαμογέλασε και είπε:
"Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορώ να ξεκινήσω την ομιλία μου!"