Αυτή η συζήτηση είναι ευρωπαϊκή

Της Christiane Schloetzer*

Μέχρι πρότινος Ελλάδα σήμαινε για τους περισσότερους Γερμανούς σουβλάκι, ήλιος και συρτάκι. Ενας αέναος παράδεισος διακοπών. Η εικόνα ήταν ανέκαθεν γεμάτη κλισέ. Οι ταινίες και τα ΜΜΕ την αναπαρήγαγαν ευχαρίστως. Ελάχιστοι Γερμανοί συνειδητοποίησαν τα τελευταία χρόνια πόσο άλλαξε η Ελλάδα. Οταν ταξιδεύει κανείς στις αμμουδιές του Αιγαίου, αφήνει στα αριστερά του την Αθήνα, επειδή αυτό που έχει ακούσει για την πρωτεύουσα είναι οι διαρκείς απεργίες και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Πολλά γερμανικά μέσα ασχολήθηκαν με την Ελλάδα μόνο στη διάρκεια των πυρκαγιών και των επεισοδίων κατά την εξέγερση της νεολαίας.

Τώρα γράφεται στη Γερμανία πρωτόγνωρος αριθμός άρθρων και ρεπορτάζ για την Ελλάδα. Τώρα λοιπόν βλέπουμε τις συνέπειες της άγνοιας των περισσότερων Γερμανών για την Ελλάδα. Μπορεί κανείς να τους διηγηθεί τα πάντα για την Ελλάδα και θα το πιστέψουν. Ενα γερμανικό περιοδικό έγραψε ότι η ελληνική παρακμή διαρκεί 2.000 χρόνια. Είναι μια ιστορική γαϊδουριά, γνήσια τροφή για λαϊκιστές. Αν δεν ήταν τόσο ανόητο, θα μπορούσε κανείς να γελάσει ηχηρά. Δυστυχώς όμως οι υπεραπλουστεύσεις γίνονται προκαταλήψεις. Μία φίλη μού διηγήθηκε πρόσφατα ότι ιδιοκτήτης διαμερίσματος στο Μόναχο αρνήθηκε να νοικιάσει το σπίτι σε Ελληνες φοιτητές, με το επιχείρημα ότι οι Ελληνες έχουν χρεοκοπήσει. Ο κύριος αυτός αγνοούσε την πραγματικότητα. Οτι δηλαδή στην Ελλάδα το κράτος είναι φτωχό, αλλά αρκετοί πολίτες –όχι όλοι– έχουν πλουτίσει τα τελευταία χρόνια και οι δύο αυτές εξελίξεις είναι αλληλένδετες. Στο μεταξύ αυτό είναι γνωστό.

Μόνο που και στη Γερμανία υπάρχουν πολίτες που εξαπατούν την εφορία. Χιλιάδες μετέφεραν τα χρήματά τους στην Ελβετία και φοβούνταν μήπως αποκαλυφθούν. Η διαφθορά δεν είναι ελληνική ευρεσιτεχνία. Δεν υπάρχει λόγος χαιρεκακίας γιατί αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποκρισία. Είναι καιρός για μία επικοινωνιακή αποκλιμάκωση. Διότι η άγαρμπη αντιπαράθεση –είτε πρόκειται για Αφροδίτη με άσεμνες χειρονομίες, είτε με αγκυλωτό σταυρό–αποσπούν την προσοχή από την αναζήτηση των υπευθύνων για την οικονομική καταστροφή, των υπεύθυνων στην Ελλάδα και των αναποτελεσματικών ελεγκτών στις Βρυξέλλες. Αυτή δεν είναι μία γερμανοελληνική συζήτηση, αλλά μια ευρωπαϊκή.

* H κ. Christiane Schloetzer είναι αρχισυντάκτις στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung

Πηγή: kathimerini.gr

Related posts:

Comments