ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - Οργή για το δημοσίευμα του Focus

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Γερμανίας θεωρεί το γερμανικό περιοδικό Focus, λόγω της μη αντικειμενικής αρθρογραφίας του στο σκοπιανό ζήτημα, αισχρό και κατάπτυστο έντυπο, οι αντιδράσεις μετά το προκλητικό δημοσίευμα του συγκεκριμένου περιοδικού παραμένουν έντονες.


Φραγκφούρτη
Του Χρήστου Μάντζιου
cm.media@gmx.de

Ένα σύντομο οδοιπορικό στα ελληνικά στέκια της Γερμανίας, όπως για παράδειγμα στην πόλη Βισμπάντεν, δείχνει ότι επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Κάποιοι επιθυμούν να δουν ένα εμπάργκο των ελλήνων καταναλωτών στα γερμανικά προϊόντα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν στηρίζει ποτέ την Ελλάδα και κάποιοι άλλοι πάλι λένε ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν συνάψει με το ελληνικό δημόσιο αποικιακές συμβάσεις αφρικανικού χαρακτήρα. Οι περισσότεροι επίσης δεν βρίσκουν καθόλου άτοπο το αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Επικρίνουν επίσης τις γενικεύσεις και τις ανακρίβειες των γερμανών δημοσιογράφων, ωστόσο δεν συμφωνούν με την τακτική ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και σχολιογράφων που προσφεύγουν, από την άλλη, σε πολύ περισσότερο προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ολόκληρου του γερμανικού λαού. “Δεν πρέπει να κατέβουν πιο κάτω από το επίπεδο των συγκεκριμένων γερμανών δημοσιογράφων”, λένε χαρακτηριστικά.
Αρνητικές επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις τους με τους γερμανούς συμπολίτες τους δεν διακρίνουν μέχρι στιγμής, ούτε υπάρχει φόβος ή κάποιο αίσθημα ανασφάλειας σε ό,τι αφορά τη θέση τους στη γερμανική κοινωνία. Αναγνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των Γερμανών συμπαθεί τους Έλληνες. Με παράπονο όμως τονίζουν ότι οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν την Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας, παραβλέποντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η οικονομική δύναμη της ΝΑ Ευρώπης που ταΐζει τα Βαλκάνια. Οργισμένοι όμως δηλώνουν και με την Ελλάδα, τους πολίτες της και τους πολιτικούς της. Τους τελευταίους τούς θεωρούν υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και κυρίως τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες που διαδέχονται η μία την άλλη στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έστησαν ένα ισχυρό δίκτυο πελατειακών σχέσεων, εξυπηρετήσεων και εξαρτήσεων. “Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι καταστάσεις, κανείς δεν θα τολμούσε να μιλά απαξιωτικά για την Ελλάδα”, τονίζουν.

  • Επιστολή μεταναστών. Επιστολή διαμαρτυρίας σε έντονο ύφος προς την σύνταξη του γερμανικού περιοδικού Focus με αφορμή δύο υβριστικά για τον Ελληνισμό άρθρα απέστειλαν οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας. Όπως επισημαίνουν “Τόση χολή εναντίον ενός ολόκληρου λαού, τέτοια φτηνή όσο και επικίνδυνη δημαγωγία μόνο σε δημοσιογραφία φυλής υπερανθρώπων παραπέμπει, η οποία στοχεύει στην αύξηση του τιράζ του προϊόντος της. Μόνο που οι αντιδράσεις στην απρέπειά σας δεν θα αργήσουν να έλθουν. Κι αυτό είναι το λυπηρό.” Eμείς, καταλήγει η επιστολή των ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία , μαζί με τους λογικούς στη χώρα αυτή, τους οποίους εσείς με τα άρθρα σας κάνατε να ντρέπονται, θα μαζέψουμε τα συντρίμμια που αφήσατε πίσω σας, και θα αποτοξινώσουμε τις σχέσεις των δύο λαών από το δηλητήριο που εσείς χύσατε…

Είπαν

Αρχιμανδρίτης δρ. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου,
πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης
Κατευθυνόμενα χαρακτηρίζει τα πρόσφατα ανθελληνικά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης αρχιμανδρίτης δρ. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου. “Η πιθανότερη επιδίωξη των Γερμανών είναι να αποποιηθούν τις ευθύνες τους όσον αφορά την οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα. Αν κρίνουμε και από το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία έχει κατά καιρούς προσφέρει στήριξη με προϋπόθεση την αγορά αρμάτων μάχης ή φρεγατών, η άσκηση πιέσεων είναι εύλογη. Παράλληλα, παίζει ρόλο και η ισορροπία που επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού στο εσωτερικό της χώρας. Οπωσδήποτε υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά το τι πραγματικά συμβαίνει θα αργήσει να αποκαλυφθεί. Η κατανόηση των συμπεριφορών αυτών δεν είναι εύκολη, δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κοντόφθαλμη πολιτική. Αν αποδυναμωθεί η Ελλάδα, θα έχει σοβαρό πρόβλημα και η Γερμανία, για παράδειγμα, όσον αφορά τον τομέα των εξαγωγών αυτοκινήτων προς τη χώρα μας”.

Νίνα Γκατζούλη,
πρόεδρος Παμμακεδονικής Αμερικής
Με αφορμή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας, δημιουργήθηκε από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης μια συνολικά απαξιωτική εικόνα για τη χώρα μας. Τα Μ.Μ.Ε στην Αμερική έχουν κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση. Δεν είδαμε προσβλητικά σχόλια και γι αυτό και ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει την Ελλάδα αρνητικά. Το πρόσφατο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus βεβηλώνει τα αρχαία μνημεία της χώρας μας χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι στα ήθη μας. Είναι ανεπίτρεπτο άλλα μέλη της Ε.Ε. να εκφέρονται με τόσο προσβλητικό τρόπο εναντίον μιας άλλης χώρας μέλους. Οι απόδημοι έλληνες είναι εξαγριωμένοι με τα δημοσιεύματα που βάλλουν κατά των ελλήνων.

Μιχάλης Χρυσανθόπουλος,
σλαβολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Μελβούρνης
Τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου είναι με μια λέξη αήθη. Αυτή τη στιγμή βγαίνει στην επιφάνεια ένας πόλεμος συμφερόντων εναντίον της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν ασχολούνται με άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πιστεύω πως η κακόβουλη αυτή επίθεση εναντίον της χώρας μας κρύβει μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις που θα μας αναγκάσουν να υποχωρήσουμε στα εθνικά μας θέματα, ιδίως στο σκοπιανό. Φυσικά, μπορούν να μας κατηγορήσουν για τα κακώς κείμενα της χώρας μας, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να θίγουν την ιστορία και την αξιοπρέπεια ενός λαού, με εικόνες όπως αυτή που δημοσιεύθηκε από το γερμανικό focus.

Όλγα Σαραντοπούλου,
γραμματέας Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Η εικόνα της χώρας μας αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη εξαιτίας της οικονομίας. Αυτό όμως, δεν δίνει κανένα δικαίωμα για ακραία σχόλια εναντίον της Ελλάδας και φυσικά, η ιστορία μας δεν έχει καμία θέση μέσα σ΄ αυτό. Είναι λογικό να μας σχολιάσουν και να κριτικάρουν την κατάσταση της οικονομίας, αλλά όχι να προσβάλλουν τις αξίες μας. Είναι υποχρέωση κάθε χώρας να σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων χωρών. Πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση για να καταλάβουμε αν πρόκειται για μια κακόγουστη επίθεση ή αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από όλα αυτά.

Related posts:

Comments