Αδελφοποίηση των ιστορικών Δήμων Βεργίνας-Δίου-Πέλλας με την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου

Νέα

Συνέντευξη Τύπου χθες από τον εμπνευστή της ιδέας Νίκο Σοφιανό.

Για την επικείμενη αδελφοποίηση των τριών Ιστορικών Δήμων της Μακεδονίας Βεργίνας, Δίου και Πέλλας με την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου μίλησε χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Δήμαρχος Βεργίνας Νίκος Παπαποστόλου και ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Σοφιανός, ο εμπνευστής αυτού του εγχειρήματος.

Η αδελφοποίηση των τριών δήμων με την ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη στις 25 Ιουλίου στη Βεργίνα, όπου θα μεταβεί αντιπροσωπεία από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με επικεφαλής τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου Στρατηγό Αντέλ Αλί Λαμπίμπ. Η δεύτερη, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις της αδελφοποίησης, θα πραγματοποιηθεί στο Σεπτέμβριο στην Αιγυπτιακή Αλεξάνδρεια, όπου ένα καράβι με 1.500 Μακεδόνες θα μεταβεί από την Ελλάδα στην Αίγυπτο (συμβολική κίνηση, που θα ενθυμίσει την μεταφορά των Αρχαίων Μακεδόνων στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου ο Φάρος της πόλης που εμπνεύστηκε ο Μ. Αλέξανδρος, οδηγούσε με ασφάλεια τα καράβια στο λιμάνι της Αιγύπτου).

Ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης τόνισε στην αρχή της συνέντευξης ότι η Ν. Α. Ημαθίας, όπως και οι όμορες Ν.Α. Πέλλας και Πιερίας, στηρίζουν με κάθε μέσο αυτή την δράση, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη διαδιακασία της αδελφοποίησης ο Νίκος Σοφιανός. Σημείωσε δε, ότι είναι «εθνικό ζήτημα» η προβολή των αρχαιοτήτων.

Ο Δήμαρχος Βεργίνας Νίκος Παπαποστόλου τόνισε πως η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας είναι ζωντανή ακόμα και πρόσθεσε πως η αδελφοποίηση έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Παρατήρησε ωστόσο πως είναι κατάλληλη συγκυρία, κυρίως για εθνικούς λόγους, «για να γίνει κάτι, έστω την τελευταία στιγμή, για να αποδείξουμε πως είμαστε άξιοι να διατηρήσουμε τους καρπούς του οράματος του Μεγ. Αλεξάνδρου», όπως ανέφερε.
Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στην πρόταση για αδελφοποίηση των ιστορικών δήμων, αλλά και για την γενικότερη ενασχόλησή του με την καταγραφή της πορείας του Μεγ. Αλεξάνδρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σοφιανός, από τα εφηβικά του χρόνια θαύμαζε τον Μεγάλο Στρατηλάτη, όπως πολλοί συνομήλικοι του, αυτός όμως είχε την τύχη να μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του και να καταγράψει όλες τις έμψυχες και άψυχες μαρτυρίες για το πέρασμά του.
Επί 7 χρόνια, σε 15 χώρες, διανύοντας 45.000 χιλιόμετρα, ο κ. Σοφιανός κατέγραψε, σε εικόνα και σε χαρτί, δημιουργώντας ντοκιμαντέρ και βιβλία, την πορεία και τα ίχνη του Μεγ. Αλεξάνδρου.
Αναφερόμενος συνοπτικά στις δράσεις που έγιναν για να φτάσει στη φάση της ολοκλήρωσης η αδελφοποίηση, σημείωσε ότι μετά την άμεση ανταπόκριση του Δημάρχου Βεργίνας και των συναδέρφων του από την Πέλλα και το Δίον, ακολούθησε ογκωδέστατη αλληλογραφία, στην οποία ήταν αυτός ο μεσολαβητής, μεταξύ των τριών ελληνικών δήμων, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ταξίδια των δύο πλευρών, πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις των τριών Δημοτικών Συμβουλίων και της Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας για την έγκριση της αδελφοποίησης. Απομένει δε, η υποβολή των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη 18μελούς αντιπροσωπείας προ μίας εβδομάδας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο κ. Σοφιανός τόνισε πως η υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε ήταν ιδιαιτέρως θερμή, «απολαύσαμε τιμές αρχηγών κρατών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του πατριαρχείου την κίνηση, ενώ ιδιαίτερη υποδοχή τους επεφύλαξε και ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου (περίπου ομόλογος με πρωθυπουργό κράτους, όπως σημείωσε) στρατηγός Αντέλ Αλί Λαμπίμπ, ο οποίος μάλιστα πρότεινε να αδελφοποιηθούν όλοι οι Δήμοι της Μακεδονίας με την Αλεξάνδρεια.
Όπως επίσης σημείωσε ο Νίκος Σοφιανός, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Πρόσφατα ο δρόμος μπροστά από το σπίτι που διέμενε ο ποιητής Κώστας Καβάφης μετονομάστηκε σε «οδό Κων/νου Καβάφη», ενώ μεγάλο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κοσμεί κεντρική πλατεία της Αλεξανδρείας.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν επίσης οι αντινομάρχες Στάθης Γεωργιάδης και Ολυμπία Ιακωβίδου, οι Δήμαρχοι Μελίκης, Απ. Παύλου και Βέροιας, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Ν.Α. Ημαθίας. Οι τρεις Δήμαρχοι μάλιστα, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και τόνισαν πως θα βρίσκονται αρωγοί σε ό,τι χρειαστεί.

Εκδήλωση με αφορμή την επίσημη αναγγελία της αδελφοποίησης

Μεθαύριο Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, ο Δήμος Βεργίνας διοργανώνει εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο του Δημαρχείου, με αφορμή την επίσημη αναγγελία της αδελφοποίησης των Δήμων Βεργίνας, Πέλλας, Δίου με την Ελληνική Κοινόιτητα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Η Βεργίνα χαιρετά την Αλεξάνδρεια – Ένα μαγικό ταξίδι στην πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος» και θα παρουσιαστή από τον εμπνευστή της ιδέας της αδελφοποίησης, συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Σοφιανό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό από την 7ετή περιοδεία του κ. Σοφιανού στα «βήματα» του Μεγ. Αλεξάνδρου, ενώ παράλληλα θα κατατεθούν τα προσωπικά βιώματα του ίδιου.
Στην εκδήλωση επίσης θα «ενσαρκωθεί» το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Τα Κεριά», μέσα από χορευτικό δρώμενο ανατολίτικων χορών από την Σοφία Παπαποστόλου, ενώ θα συμμετάσχει επίσης η χορωδία του πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας «Αιγές».

Νίκος Βουδούρης

laosver.gr

Related posts:

Comments