Θεσσαλονίκη:Νίκος Ευθυμιάδης, ο φίλος του Νίμιτς που επιθυμεί να κυβερνήσει την πόλη
Γιος ενός πρόσφυγα από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης, στενός φίλος αξιωματούχων της αμερικανικής διπλωματίας, όπως ο Νίκολας Μπερνς, ο Μάθιου Νίμιτς και ο Ρίτσαρντ Σίφτερ, ο θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης διαθέτει ένα βιογραφικό που βρίθει… προεδριών. Φιλοδοξία του να προσθέσει έναν ακόμη τίτλο: δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Της Μυρσίνης Ιακωβίδου
Η πρώτη νύξη έγινε το 1997, όταν ύστερα από δύο θητείες ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει τον θώκο του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Τότε δημοσιεύματα του Τύπου τον έφεραν να δέχεται προτάσεις να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Όπως σχολιάζουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ίδιον του χαρακτήρα του είναι ότι δεν διακινδυνεύει τη φήμη του και ότι επʼ ουδενί θα επιθυμούσε να χαρακτηριστεί… looser. Τελικά το σενάριο για κάθοδο στις εκλογές του 1998 μαζεύτηκε πολύ γρήγορα.
Μεσολάβησαν τρεις τετραετίες, μέχρι να επανέλθει η συζήτηση για υποψηφιότητά του στον δήμο, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2009. Η φημολογία φούντωσε όταν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ), της οποίας είναι πρόεδρος, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα “Θεσσαλονίκη: Σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε;” Πριν αλλά κυρίως μετά τις 22 Φεβρουαρίου τα σχόλια που κυκλοφορούσαν στην πόλη ήταν ότι επρόκειτο για εκδήλωση με εμφανές πολιτικό στίγμα και απώτερο σκοπό την προώθηση της υποψηφιότητας ενός από τους επιχειρηματίες της πολιτιστικής εταιρείας στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Μέλη της ΠΕΕΒΕ αλλά και συμμετέχοντες στην εκδήλωση δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για την τροπή που πήραν τα πράγματα, με την εκδήλωση να εξελίσσεται σε άτυπη συγκέντρωση προεκλογικού χαρακτήρα και τον κ. Ευθυμιάδη να παίρνει κεφάλι για τον δικό του στόχο!
Χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα για να εκδοθεί διευκρινιστική ανακοίνωση από την ΠΕΕΒΕ, ανυπόγραφη αρχικώς, με την υπογραφή του προέδρου Νίκου Ευθυμιάδη στην “ορθή επανάληψη”. Στην ανακοίνωση δηλώνεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι “η εκδήλωση προβληματισμού για τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής της Θεσσαλονίκης που οργάνωσε στις 22 Φεβρουαρίου στο Βασιλικό Θέατρο δεν αποτελούσε πρωτοβουλία υποστήριξης ή προβολής οποιουδήποτε προσώπου για το δημαρχιακό αξίωμα του δήμου Θεσσαλονίκης”.
Βέβαια, σε ανεπίσημες συζητήσεις ο ίδιος ο κ. Ευθυμιάδης δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τον δήμο. Ωστόσο, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπο του την εβδομάδα που πέρασε, επέλεξε να τηρήσει χαμηλούς τόνους. Η όποια δημοσιοποίηση προθέσεων πήρε παράταση για τουλάχιστον μερικές μέρες ακόμη, μέχρι ο ίδιος να ζυγίσει τα νέα δεδομένα.
Οι φιλίες
Ο θεσσαλονικιός επιχειρηματίας φέρεται να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα σε διάφορα επίπεδα. Κύκλοι προσκείμενοι στον ίδιο επιμένουν ότι είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια Μπους και ότι κάθε νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη “καταθέτει τα διαπιστευτήριά του” στον ίδιο, πριν καν αρχίσει τις εθιμοτυπικές επαφές με τους αιρετούς της πόλης.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του μεταξύ Σκοπίων, Θεσσαλονίκης και Αθήνας ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που σταματά στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει αεροπορικώς στην Αθήνα (αφού δεν υπάρχει πτήση Σκόπια – Αθήνα), φέρεται ότι δεν κατέλυε το βράδυ σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο αλλά στο σπίτι του κ. Ευθυμιάδη.
Κάποιοι άλλοι λένε ότι μέρος των άτυπων (και συχνά πιο ουσιαστικών) συζητήσεων για το όνομα έγιναν σε χαλαρό κλίμα, με τον έλληνα πρέσβη Αδ. Βασιλάκη και τον κ. Νίμιτς να έχουν ως βάση τη βίλα του κ. Ευθυμιάδη στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής και από εκεί να περιπλέουν με το εντυπωσιακό σκάφος του τα παράλια του Αγίου Όρους. Μετά την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια, στις 24 Φεβρουαρίου 2010, ο κ. Νίμιτς έμεινε πάλι στο σπίτι του φίλου του. Λίγο πριν την κάθοδό του στην Αθήνα επισκέφτηκε τους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου και της Βεργίνας και σταμάτησε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, για να γευτεί την ντομάτα Lucia, που παράγεται στις υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της Agritex, θυγατρικής του ομίλου Redestos.
Η αυλή των Βαλκανίων
Κουνιάδος του Μιχάλη Χριστίδη, που θήτευσε στη διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και ως πρεσβευτής της χώρας μας στην Τουρκία και στη Βουλγαρία, ο κ. Ευθυμιάδης έχει όχι μόνο γνώση των θεμάτων των Βαλκανίων αλλά και ενεργό συμμετοχή σε φορείς που ενεπλάκησαν με την ανασυγκρότηση μετά τους εμφυλίους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία. Μεταξύ άλλων είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη (CDRSEE) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι πρόεδρος επί τιμή του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Συμφώνου Σταθερότητας (SP/BAC), φορέα 45 επιχειρηματιών και επενδυτών που ενεργοποιούνται σε σημαντικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Διευκόλυνσης Εξωτερικού Εμπορίου και του Επιχειρηματικού Γραφείου Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη. Όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, συμμετέχει σε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες προβληματισμού για θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη. Ορισμένες από αυτές με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Ένωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Διαβαλκανική Επιτροπή για Συνεργασία στην Παιδεία και στον Πολιτισμό) έχουν λάβει ως ΜΚΟ αδρές επιχορηγήσεις από το ελληνικό δημόσιο.
Από τη Ραιδεστό στο Ιράν
Ο Νίκος Ευθυμιάδης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του Ευθύμης Ευθυμιάδης ήρθε πρόσφυγας από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης και μέσα σε λίγα χρόνια, το 1935, ίδρυσε την εταιρεία Κ+Α Ευθυμιάδη Ο.Ε., με αντικείμενο την εμπορία γεωργικών εφοδίων, εργαλείων, σπόρων και καλλωπιστικών φυτών. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950 ο νεαρός Νίκος μαθήτευσε στο Κολέγιο Ανατόλια, όπου ήλθε σε επαφή με την αμερικανική κουλτούρα και τον αμερικανικό τρόπο σκέψης. Το γεγονός αυτό έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία του.
Σπούδασε στη Γεωπονική σχολή Θεσσαλονίκης με μετεκπαίδευση και πρακτική άσκηση στην Αγγλία. Στη συνέχεια ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του. Παντρεύτηκε τη Μαρία Χριστίδου, κόρη του καθηγητή της Γεωπονικής σχολής Β. Χριστίδη, και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ευθύμη, τον Βασίλη και την Αλίκη.
Τη δεκαετία του 1970 ήταν ήδη καταξιωμένος επιχειρηματίας, που επέκτεινε την πατρική εταιρεία με σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και πολλαπλασιαστικό υλικό. Μάλιστα την εποχή εκείνη, όταν ακόμη κυβερνούσε ο πανίσχυρος Σάχης, ανοίχτηκε στην αγορά του Ιράν.
Τη δεκαετία 1991-2000 ίδρυσε σταδιακά νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και λίγο μετά τους εμφυλίους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία άλλες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια – Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Σήμερα δραστηριοποιείται και στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ.
Οι δύο γιοι του άρχισαν τότε να ασχολούνται ενεργά με τις οικογενειακές επιχειρήσεις: ο Ευθύμης ανέλαβε τις Bios Agrosystems και Agrolab, ενώ ο Βασίλης τη μητρική Κ&Ν Ευθυμιάδη και τις Vector Agro και Hellenic Farming. Το 2004 οι δέκα επιχειρήσεις της οικογένειας μπήκαν κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Redestos, σε “μια συμβολική πράξη σύνδεσης με τις ρίζες του ιδρυτή του ομίλου”, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Την περίοδο 1993-1997 ο Νίκος Ευθυμιάδης θήτευσε ως πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια του αποδόθηκε ο τίτλος του προέδρου επί τιμή.
——————————————————————————–
Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Πριν από δέκα χρόνια μια κουστωδία από θωρακισμένα αυτοκίνητα πολυτελείας ανηφόριζε στα στενά σοκάκια της Άνω Πόλης. Σταμάτησαν έξω από το κτίριο που ήταν γνωστό ως Βίλα Βαρβάρα, από το όνομα της παλιάς κατάληψης των αντιεξουσιαστών. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σε ένα από αυτά τα πολυτελή αυτοκίνητα επέβαινε ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.
Επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο από τους καταληψίες, το δημόσιο το αναπαλαίωσε και το δώρισε σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE), το οποίο λίγα χρόνια αργότερα εγκαινίασε ο αμερικανός πρεσβευτής. Ο άνθρωπος που τον έπεισε να αφήσει το βολικό του γραφείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, για να έρθει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια, ήταν ο ίδιος που είχε την ιδέα της ίδρυσης του κέντρου, ο Νίκος Ευθυμιάδης. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σήμερα έχει τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ στηρίζει το κέντρο και με χορηγίες. Πρώτος πρόεδρος του CDRSEE ήταν ο Μάθιου Νίμιτς, φυσικά όχι με την ιδιότητα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό αλλά ως ιδιώτης. Ακολούθως τη θέση του προέδρου κατέλαβε ο αμερικανός αξιωματούχος Ρίτσαρντ Σίφτερ και σήμερα εκεί βρίσκεται ο στενός του συνεργάτης Έρχαρντ Μπούσεκ, πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας, ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και συντονιστής του Southeast European Cooperative Initiative (SECI), μιας κίνησης που φέρει την υπογραφή του Σίφτερ.
Το κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ως διακηρυγμένους σκοπούς την ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου, την οικοδόμηση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της ειρήνης στα δυτικά Βαλκάνια. Το πρώτο πρότζεκτ που ανέλαβε το κέντρο ήταν να… στρογγυλέψει την ιστορία των Βαλκανίων, ώστε “η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία να συμβάλει στην οικοδόμηση δεσμών φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής”. Μεταξύ των δωρητών του κέντρου είναι και το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος “Ινστιτούτο Ανοιχτής Κοινωνίας – Μακεδονία”, που διενεργεί κατά καιρούς και σε συνεργασία με το CDRSEE δημοσκοπήσεις και κοινά προγράμματα στην ΠΓΔΜ.
Η πολιτιστική εταιρεία επιχειρηματιών
Ο κ. Ευθυμιάδης εμφανίζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τέχνες. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος το 1995, της οποίας άλλωστε είναι πρόεδρος. Στα 15 χρόνια παρουσίας της η εταιρεία έχει διοργανώσει δύο συνέδρια, μια έκθεση ζωγραφικής, ενώ προχώρησε στην έκδοση τόμου για την ιστορία 23 αιώνων της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα κυκλοφορεί την περιοδική έκδοση για τον πολιτισμό “Θεσσαλονικέων Πόλις”. Επίσης, είναι μέλος της διοίκησης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Διαθέτει μεγάλη συλλογή από αυτοκίνητα αντίκες, τα οποία οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι στις δεξιώσεις του έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, όπως άλλωστε και την πολυτελή βίλα του με τον αχανή κήπο.
Διαβάστε επίσης: Ομιλία της Nina Gatzoulis στο συνέδριο του ΣΑΕ (Σύλλογος Αποδημων Ελλήνων) στις 22-11-2008
Related posts:
Latest posts by Amarantos (see all)
- Εις μνήμη Μανώλη Ανδρόνικου (VIDEO) - April 2, 2011
- Επείγον Δελτίο Τύπου από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - March 29, 2011
- 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος “Μέγας Αλέξανδρος” - March 18, 2011
LOYKIA KAI OXI ALIKH H KORH TOY, OPWS OI NTOMATES