Γιαννιτσά: Τιμήθηκε στις 6 και 7 Φεβρουαρίου η μνήμη του σλαβόφωνου Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα

Μακεδονομάχοι

Ο Γκόνος απ’ τα Γεννιτσά

στη λίμνη πολεμάει,

με ντουφέκια και σπαθιά

Βουλγάρους κυνηγάει.

Τίμησαν στα Γιαννιτσά τη Μνήμη του Μακεδονομάχου Οπλαρχηγού Γκόνου Γιώτα (08-02-2010)

Την Μνήμη του Μακεδονομάχου Οπλαρχηγού Γκόνου Γιώτα, τίμησε  με διήμερες εκδηλώσεις ο Δήμος Γιαννιτσών και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Γιαννιτσών  το περασμένο Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010.

Συγκεκριμένα  το Σάββατο  το απόγευμα 6 Φεβρουαρίου η Δ.Ε.Π.Α.Γ. και οι συγγενείς   του Οπλαρχηγού τέλεσαν  Τρισάγιο στον τάφο του στο Κοιμητήριο Μητροπόλεως.

Την Κυριακή το πρωί  7 Φεβρουαρίου παρουσία του δημάρχου Γιαννιτσών Νικόλαου Παπανικολάου  μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε  Μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  και ακολούθησε ομιλία  από τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Π.Α.Γ., εκπαιδευτικό κ. Μηνά Κουλούδη, με θέμα τον οπλαρχηγό Γκόνο Γιώτα και τον Αγώνα των Μακεδόνων.

Λίγη ώρα αργότερα τελέστηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση και έγινε κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Οπλαρχηγού στην ομώνυμη πλατεία, από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, τα Σώματα Ασφαλείας, εκπροσώπους Συλλόγων και συγγενείς της μεγάλης  αυτής μορφής του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο Μακεδονομάχος Γκόνος Γιώτας, γηγενής οπλαρχηγός, έδρασε στην περιοχή των Γιαννιτσών από το 1904 έως το μαρτυρικό του θάνατο στις 13 Φεβρουαρίου 1911 στη διάρκεια συμπλοκής με τουρκικό απόσπασμα στη Λίμνη των Γιαννιτσών μετά από προδοσία. Έγινε θρύλος με το όνομα «το στοιχειό του βάλτου» και αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες των εντοπίων καπεταναίων αγωνιστών.

Δήμος Γιαννιτσών

Γκόνος Γιώτας

Related posts:

Comments