Ως την Αιανή της Κοζάνης είχε φθάσει ο Μυκηναϊκός πολιτισμός

Μυκηναϊκούς τάφους έφερε στο φως η ανασκαφή που διεξάγεται στη νεκρόπολη της Αιανής στην Κοζάνη αποδεικνύοντας τον ενιαίο πολιτισμό της εποχής του Χαλκού, που ήταν εξαπλωμένος σε όλο τον ελλαδικό χώρο, από την Κρήτη ως και τη Μακεδονία. «Ως τώρα έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 20 θέσεις με μυκηναϊκά ευρήματα στον νομό της Κοζάνης, τα οποία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατοίκησης της Μακεδονίας από ανθρώπους οι οποίοι είχαν κοινά πολιτιστικά και κοινωνικά

Ως τώρα έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 20 θέσεις με μυκηναϊκά ευρήματα στον νομό της Κοζάνης, τα οποία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατοίκησης της Μακεδονίας από ανθρώπους οι οποίοι είχαν κοινά πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία με εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας, ήταν δηλαδή μέρος της
στοιχεία με εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας, ήταν δηλαδή μέρος της» λέει η έφορος Αρχαιοτήτων της Αιανής κυρία Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη .

Οι τέσσερις λακκοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για το προστατευτικό στέγαστρο τμήματος της νεκρόπολης. Αμφορείς, οινοχόες και άλλα αμαυρόχρωμα αγγεία της Υστερης Εποχής του Χαλκού ήταν τα κτερίσματα των τάφων, προϊόντα τοπικού εργαστηρίου και διακοσμημένα με γεωμετρικά σχήματα.

Συνολικά, όπως λέει η κυρία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, ερευνήθηκαν περί τις 50 ταφές, κυρίως της Αρχαϊκής και Κλασικής εποχής, που περιείχαν ορισμένα σπάνια κτερίσματα. Οπως τις «τσαλακωμένες» φιάλες»- αγγεία που οι πενθούντες έσπαζαν μέσα στα χέρια τους μετά τη σπονδή στον νεκρό, για να μην ξαναχρησιμοποιηθούν-, ειδώλια, σπονδύλους δωρικών κιόνων και επιτύμβιες στήλες μεταξύ των οποίων η μία έφερε το όνομα της νεκρής: Κλεταγόρη.

Related posts:

Comments