Πολύτιμα ταφικά σύνολα από την αγορά των αρχαίων Αιγών

 
Πολύτιμα ταφικά σύνολα από την αγορά των αρχαίων Αιγών
 
10 Μαρτίου 2010

Δύο πολύτιμες ταφές, που ήρθαν στο φως στην Αγορά των Αιγών, τον Απρίλιο του 2009 και το καλοκαίρι του 2008, θα παρουσιάσει τη Παρασκευή, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ευρωβουλευτής, Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Το χρυσό στεφάνι που ήρθε στο φως το 2008

 Το χρυσό στεφάνι που ήρθε στο φως το 2008 Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι πρόκειται για τις ταφές του νόθου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηρακλή, και της μητέρας του Βαρσίνης, που δολοφονήθηκαν με εντολή του Κάσσανδρου, ο οποίος ήθελε να ανεβεί στο θρόνο τω Μακεδόνων.

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα τελετών του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της 23ης Αρχαιολογικής Συνάντησης για το Ανασκαφικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το 2008 ήρθε στο φως ένα απολύτως αναπάντεχο και ασύμβατο ως προς τον δημόσιο χαρακτήρα του συγκεκριμένου τομέα εύρημα, καθώς ήταν στην ουσία ένα πολύτιμο ταφικό σύνολο, κρυμμένο για περισσότερο από 2300 χρόνια, κάτω από μια μεγάλη και εντελώς φτωχή σε ευρήματα επίχωση, λίγες εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα από την παρακείμενη βασιλική νεκρόπολη των αρχαίων Μακεδόνων. Η ταφή περιείχε οστά, χρυσοποίκιλτο πορφυρό ύφασμα και χρυσό στεφάνι.

Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, στον ίδιο ανασκαφικό τομέα της ίδιας πανεπιστημιακής ανασκαφής, η Χρ. Παλιαδέλη και οι συνεργάτες της, έφεραν στο φως ένα παρόμοιο ταφικό σύνολο. Θαμμένο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, το νέο εύρημα, που αποτελείται από μιαν ασημένια τεφροδόχο υδρία, όμοια με εκείνη από τον τάφο του Πρίγκηπα στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, και ως κτέρισμα ένα σπάνιο ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα.

Η ανεύρεση των δύο πολύτιμων ταφικών συνόλων, όχι εντός των ορίων του παρακείμενου νεκροταφείου, αλλά σε ένα όρυγμα, στην καρδιά της αρχαίας πόλης, την αγορά των Αιγών, και η διαπίστωση ότι δεν πρόκειται για αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλικής απόκρυψης, αλλά για συνειδητή απόθεση σημαντικών ταφών εντός της οχύρωσης της παλιάς πρωτεύουσας των αρχαίων Μακεδόνων, κάνουν τις συνθήκες ανεύρεσης μοναδικές.

Το γεγονός ότι η απόθεση αυτή μπορεί με ασφάλεια να χρονολογηθεί στα πρώτα χρόνια της ισχύος του Κασσάνδρου σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των αντικειμένων που απαρτίζουν τα δύο σύνολα, απολύτως εφάμιλλη με εκείνη αντίστοιχων κτερισμάτων από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, βεβαιώνουν ότι πρόκειται για βασιλικούς νεκρούς.

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=140321

Related posts:

Comments