Εν αρχή ο Αλέξανδρος

Ψηφιδωτό δάπεδο οικίας Διονύσου από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και η κεφαλή του Αλέξανδρου

Το ιδιαίτερα υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, η πολυεδρική τεχνογνωσία και η χρήση της, μαζί με την επιμέλεια στην οργάνωση της δημόσιας ζωής και την εξακτινωμένη εμπορική δραστηριότητα ήταν τα στοιχεία που επέτρεψαν στην αρχαία Πέλλα να ακμάσει πριν και μετά την κατάκτηση του τότε γνωστού κόσμου από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Αυτά τα στοιχεία αναπαριστώνται με ενάργεια και μεγαλοπρέπεια στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας, τη μόνιμη έκθεση του οποίου παρουσίασαν στην 23η επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη η δρ Μ. Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Ιωάννης Ακαμάτης, διευθυντής της πανεπιστημιακής ανασκαφής στην Αγορά της αρχαίας Πέλλας.

Ηταν αίτημα χρόνων ένα μουσείο που να αντιστοιχεί στην ιστορική αίγλη της πρωτεύουσας των Μακεδόνων και στα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν από τη γη της.

Χτισμένο στις υπώρειες του λόφου του ανακτόρου, πλάι στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο αλλά και τον σύγχρονο οικισμό, το μουσείο έρχεται ως φυσική κατάληξη για τον επισκέπτη που έχει περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο.

Στο εσωτερικό του μπορεί να κατανοήσει επαρκώς όσα υπονοούν τα κατάλοιπα των δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων, των ναών, του εμπορίου, την πολυχρωμία δηλαδή της καθημερινής ζωής στο μακεδονικό βασίλειο.

Ο εκθεσιακός χώρος ανοίγει με τη χαρακτηριστική μαρμάρινη κεφαλή του Αλέξανδρου, του βασιλιά που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Πέλλα και από την οποία ξεκίνησε την εκστρατεία του.

Η ταυτότητα της πόλης βεβαιώνεται με ενεπίγραφες κεραμίδες οροφής που φέρουν το όνομά της, ενώ οι ιστορικές της φάσεις γίνονται κατανοητές με τα επιλεγμένα νομίσματα, κοπές Μακεδόνων βασιλέων από τον Αλέξανδρο Α’ μέχρι και μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση του 168/7 π.Χ.

Η τεχνική αρτιότητα των ψηφιδωτών κερδίζει αμέσως το μάτι και το ενδιαφέρον στην πρώτη ενότητα για την καθημερινή ζωή. Τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα των οικιών του Διονύσου και της Ελένης, τοποθετημένα στο δάπεδο και τα οποία περιγράφουν σκηνές κυνηγιού ελαφιού ή λιονταριού, η αρπαγή της Ελένης από τον Θησέα ή μυθικά όντα μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο στο οποίο έφτασε η συγκεκριμένη τέχνη στην Πέλλα.

Επιπλέον για την κατανόηση της λειτουργίας των κατοικιών υπάρχουν αποκαταστάσεις ενός συμποσιακού ανακλίντρου, ενός δίφρου, μιας πιατοθήκης (κυλικείου), οι μακέτες των οικιών του Διονύσου και της Ελένης και πλήθος ευρημάτων που αφορούν την ένδυση, τον καλλωπισμό, τα οικιακά ιερά, τα χρηστικά σκεύη ή αυτά με συμβολικό χαρακτήρα όπως ειδώλια και αγαλμάτια.

Πήλινα σφραγίσματα δημόσιων εγγράφων, προερχόμενα από το δημόσιο αρχείο της πόλης, γραφίδες και μελανοδοχεία, επίσημα μεταλλικά βάρη, νομισματικοί θησαυροί και νομίσματα των ανασκαφών της Αγοράς (Μακεδόνων βασιλέων, ελληνικών πόλεων, ρωμαιοκρατίας) καταδεικνύουν τις μορφές διοίκησης και οργάνωσης της δημόσιας ζωής στη δεύτερη μουσειακή ενότητα.

Οσο για την εμπορική δραστηριότητα της πόλης οι οξυπύθμενοι αμφορείς καταμαρτυρούν τις αδιάκοπες επαφές σε όλο το Αιγαίο, τον Εύξεινο Πόντο, την Ιταλία και την Αφρική. Ιδιαίτερη είναι η αναφορά στα εργαστήρια κεραμικής της πόλης, καθώς η ποιότητα των αγγείων -ιδίως των ανάγλυφων- και των ειδωλίων είναι μείγμα αρτιότητας και καλλιτεχνικής δεινότητας των κατασκευαστών τους.

Οι τελευταίες δύο ενότητες αφορούν ευρήματα των ιερών της Πέλλας και παρέχονται πληροφορίες για τους λατρευόμενους θεούς όσο και για τα ταφικά έθιμα, τα οποία είναι σε γενικές γραμμές όμοια με αυτά του υπόλοιπου ελληνικού χώρου, στοιχείο που βεβαιώνει την κοινή καταγωγή και την παράλληλη πολιτισμική εξέλιξη των κατοίκων. Τέλος, στην ενότητα του ανακτόρου παρέχονται στοιχεία για την αρχιτεκτονική μορφή και τις λειτουργίες του ανακτορικού συγκροτήματος, καθώς και για την προσωπικότητα, τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ

Πηγή: Ethnos.gr

Related posts:

Comments