Θεσσαλονίκη - H «Εθνική» ιστορία σε πίνακες


Της Βίκυς Χαρισοπούλου

Η μεγαλύτερη ελληνική συλλογή πινάκων, εκείνη της Εθνικής Τράπεζας, που αριθμεί 2.500 έργα, αποκαλύπτει στη Θεσσαλονίκη την ιστορία της ελληνικής τέχνης σε τρεις αιώνες .
Διακόσιοι πενήντα πίνακες από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, που αριθμεί συνολικά 2.500 έργα, βγαίνουν για πρώτη φορά από τα τραπεζικά κτίρια και εκτίθενται σε πέντε μουσεία (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

«Οι μνημειακές διαστάσεις των έργων και το ιστοριογραφικό τους περιεχόμενο επιβεβαιώνουν τον ιδεολογικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι θεσμοί κύρους και ανάπτυξης στη συγκρότηση εθνικής συλλογικής συνείδησης και ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης Ολγα Μεντζαφού.

170 χρόνια ιστορίας
Τα πορτρέτα όλων των διοικητών της Εθνικής Τράπεζας στα 170 χρόνια της ιστορίας της (ιδρύθηκε το 1841) έχουν ζωγραφισθεί

Η μεγαλύτερη ελληνική συλλογή πινάκων, εκείνη της Εθνικής Τράπεζας, που αριθμεί 2.500 έργα, αποκαλύπτει στη Θεσσαλονίκη την ιστορία της ελληνικής τέχνης σε τρεις αιώνες .
από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους τριών αιώνων-από το 19ο. Μέχρι σήμερα τα δεκάδες έργα εκτίθονταν μόνο στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, όπου ήταν από τη φιλοτέχνησή τους αναρτημένα.

Η αρχή μιας-ζωγραφικής- παράδοσης που κρατά όσα χρόνια λειτουργεί και η Εθνική Τράπεζα έγινε στα τέλη του 19ου με την παραγγελία των προτομών του ιδρυτή της Τράπεζας Στέφανου Στρέιτ και των συνεχιστών τού έργου του σε επιφανείς γλύπτες της εποχής. Και συνεχίζεται με ζωγραφικές προσωπογραφίες -κάθε αποχωρούντος διοικητή- μέχρι σήμερα.

«Μέσα από διαφορετικές τεχνοτροπίες και ανεξάρτητα από οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς, οι προσωπογραφίες αυτές εντάσσονται σε μια γερά εδραιωμένη ευρωπαϊκή παράδοση, κατά την οποία η απεικόνιση προσώπων κύρους εστιάζεται στην απόδοση συγκεκριμένων στοιχείων που τονίζουν την κοινωνική καταξίωση μέσα από την ιδιαίτερη ατομική αξία αλλά και το υψηλό κοινωνικό στάτους του καθενός», καταξηγεί η Ολγα Μεντζαφού.








Από τον Παλαμά ώς τον Ελύτη

Η πολιτιστική πολιτική της Εθνικής Τράπεζας δεν περιορίστηκε στους εκάστοτε διοικητές, ούτε μόνο στην ιστορική έδρα της, την Αθήνα. Ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας στην Καστοριά το 1983 είναι ο αγοραστής για λογαριασμό της Τράπεζας 80 χαρακτικών έργων που απεικονίζουν προσωπικότητες των γραμμάτων. Ανάμεσά τους, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (από τον Ευθύμη Παπαδημητρίου), Νίκος Καββαδίας (από τον Γιώργο Μόσχο), Κωστής Παλαμάς (από τον Κώστα Γραμματόπουλο), Διονύσιος Σολωμός (από τον χαράκτη Α. Τάσσο), Κώστας Καρυωτάκης (από τον Γιώργο Βαρλάμο), Κ. Π. Καβάφης (από την Άρια Κομιανού), Αντώνης Σαμαράκης (από τον Παναγιώτη Τέτση), Οδυσσέας Ελύτης (από τον Παναγιώτη Γράββαλο) κ.ά. Η συλλογή των χαρακτικών ήταν αναρτημένη στο υποκατάστημα και με την ευκαιρία της «εξόδου» των έργων της μεγάλης συλλογής της Εθνικής ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: tanea.gr

Related posts:

Comments