Το ξανασκέπτονται οι Σκοπιανοί για το άγαλμα του Φιλίππου στη Μπίτολα (Μοναστήρι)

ΠΓΔΜ

Η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου Β’ στην κεντρική πλατεία της Μπίτολα (Μοναστήρι) ίσως έστελνε λανθασμένο πολιτικό μήνυμα εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βλάντιμιρ Τάλεφσκι. Για το λόγο αυτό, εξήγησε, το άγαλμα δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, το προσεχές διάστημα.

Η αντιπολίτευση στην πόλη της Μπίτολα, που είχε στηλιτεύσει τη δαπάνη για την κατασκευή αγάλματος του Φιλίππου σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά και τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας ενέργειας, ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμαρχο της πόλης για την παραγγελία του αγάλματος, το οποίο κόστισε 350.000 ευρώ.

Το χάλκινο αυτό άγαλμα του Φιλίππου, έφιππου, είναι έτοιμο εδώ και ενάμισι χρόνο και βρίσκεται καλυμμένο στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Δημαρχείου της Μπίτολα.

Οι εργασίες στην κεντρική πλατεία της πόλης, Μανόλια, για την τοποθέτηση του αγάλματος έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα έχει τοποθετηθεί η βάση του αγάλματος με τη σχετική επιγραφή, ένα συντριβάνι και ο σχετικός φωτισμός.

Μέχρι πρόσφατα, ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE, δήλωνε ότι τεχνικής φύσεως προβλήματα καθυστερούσαν την τοποθέτηση του αγάλματος.

Ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων σημειώνει ότι ο κ. Τάλεφσκι αναγνώρισε ότι ο λόγος που καθυστερεί η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου δεν είναι τα τεχνικά προβλήματα, αλλά η πολιτική στιγμή και οι περιπλοκές, που ενδεχομένως θα προκαλούσε στις σχέσεις με την Ελλάδα, σε μία κρίσιμη καμπή.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Μπίτολα, η πόλη έχει κάθε δικαίωμα να τιμήσει τον Μακεδόνα βασιλέα και να τοποθετήσει άγαλμά του στην κεντρική πλατεία, καθώς ο Φίλιππος Β΄υπήρξε ο ιδρυτής της αρχαίας πόλης Ηράκλεια, κοντά στη Μπίτολα.

naftemporiki.gr

Related posts:

Comments