Μακεδονία – Κατοίκηση 35 αιώνων εντοπίστηκε στην Πλατανιά Δράμας

site: http://www.dimosnikiforou.gr

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

 Παρουσιάστηκαν σε Επιστημονική Συνάντηση στο Α.Π.Θ.

Τα πρώτα ευρήματα της ανασκαφής στην «Ακρόπολη» Πλατανιάς

  «Κατοίκηση 35 αιώνων εντοπίστηκε στην Πλατανιά Δράμας»

 

 Τα πρώτα ευρήματα και συμπεράσματα από την ανασκαφή στην «Ακρόπολη» της Πλατανιάς Δράμας παρουσίασε η αρχαιολόγος της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Βασιλική Πουλιούδη στην «23η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» που πραγματοποιήθηκε στις 11-13 Μαρτίου στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Όπως επισήμανε η αρχαιολόγος κ. Β. Πουλιούδη: «σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το σημερινό Τοπικό Διαμέρισμα Πλατανιάς του Δήμου Νικηφόρου Ν. Δράμας, επάνω στο λόφο, στη θέση «Καλές» ή «Ακρόπολη» εντοπίστηκε ακρόπολη ελειψοειδούς κάτοψης, που μαρτυρά κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ. (παλαιοχριστιανικά χρόνια). Το όλο αμυντικό σύστημα εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ισχυρό τείχος περιβάλλει την όλη ακρόπολη. Έχουν εντοπιστεί επίσης εσωτερικά του περιβόλου οχυρωματικά τείχη για την καλύτερη οργάνωση και διαφύλαξη της ακρόπολης. Επίσης μετά από τη διάνοιξη πέντε τομών, έχουμε εντοπίσει κατοίκηση από τη νεότερη νεολιθική εποχή μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ.».

Ακόμη, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών στην αρχαία «Ακρόπολη» Πλατανιάς έχουν ανακαλυφτεί: η δυτική είσοδος της ακρόπολης, ένας αποθέτης- ασβεσταριό, δύο δώματα καθώς και το λατομείο τους, το μονοπάτι που οδηγούσε στην Ακρόπολη.  Μάλιστα όπως εξηγεί η κ. Πουλιούδη «διανοίξαμε και μία τομή εσωτερικά του τείχους για να ανακαλύψουμε την θεμελίωση του όλου περιβόλου».

Μέσα από τα μέχρι σήμερα ευρήματα της ανασκαφής: νομίσματα, όστρακα, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα, μεταλλικά εργαλεία, λίθινα εργαλεία, όπλα, ειδώλιο, οστέινα εργαλεία, γυάλινα αγγεία, προκύπτει κατοίκηση προϊστορικής εποχής, Θρακών, Ρωμαίων καθώς και βυζαντινής εποχής.

Η ανασκαφή στην «Ακρόπολη» της Πλατανιάς άρχισε το φθινόπωρο του 2009 και διήρκεσε τρεις μήνες. Η αρχαιολόγος κ. Β. Πουλιούδη υπογραμμίζει ότι «με τη συνέχιση της ανασκαφής θα φωτιστούν σημαντικές πτυχές όπως για παράδειγμα πώς χρησιμοποιήθηκαν οι επτά ακροπόλεις της περιοχής, αν αποτελούσαν χώρο προστασίας από τους επιδρομείς, ποιες οι εμπορικές συναλλαγές τους, η οικονομία, ο πολιτισμός, τα προνόμια και οι σχέσεις με το τότε territorium της αποικίας των Φιλίππων».

Ο Δήμαρχος Νικηφόρου κ. Γεώργιος Καριώτης δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία των ανασκαφικών ερευνών και εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον προϊστάμενο της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Ζήση Μπόνια καθώς και την αρχαιολόγο της ΙΗ΄ ΕΠΚΑ, υπεύθυνη Ν. Δράμας, κ. Βασιλική Πουλιούδη, τον καθηγητή κ. Γεώργιο Χατζόπουλο αλλά και όλους όσους εργάστηκαν στην ανασκαφή στην «Ακρόπολη» της Πλατανιάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα συνεχιστούν οι ανασκαφικές έρευνες ώστε να συνεχιστεί η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή : Dramaweb.gr

Related posts:

Comments