Οταν ο Αθως ήταν ακόμα… νησί

1575, Το Ορος Αθως.
1575, Το Ορος Αθως.

Ιστορικοί χάρτες και χαρτογραφήματα της… νήσου Αθω περιλαμβάνονται στην έκθεση χαρτών για το Αγιον Ορος από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη, υπό τον τίτλο «Το Αγιον Ορος στους χάρτες των αιώνων».

Η περίφημη διώρυγα του Ξέρξη, που «έκοβε» τη χερσόνησο του Αθω στο ύψος του Στρυμονικού Κόλπου, είχε αφήσει ίχνη ορατά μέχρι και τον 18ο αιώνα, ενώ στη χαρτογραφία του 15ου και του 16ου αιώνα το Αγιον Ορος αντιμετωπιζόταν ως νησί.

Τοπογραφικό διάγραμμα του ισθμού του Ξέρξη σε χάρτη του 1791

«Για τους χαρτογράφους αυτής της περιόδου, το Αγιον Ορος εμπίπτει στη νησολογία, κάτι που οφείλεται τόσο στα ίχνη της διώρυγας του Ξέρξη όσο και στην πνευματική μοναχικότητα της περιοχής, η οποία αντιμετωπίζεται ως νήσος», είπε στο «Εθνος» ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που συντονίζει το εγχείρημα για την οργάνωση της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης, καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται ο χάρτης «Plan de L’isthme du Mont Athos» των Γάλλων χαρτογράφων Choiseul - Gouffier, του 1791, όπου αποτυπώνεται το τοπογραφικό διάγραμμα του ισθμού.

Επίσης, εκτίθενται χάρτες και χαρτογραφήματα που απεικονίζουν το Αγιον Ορος, όπως το αποτύπωσαν επώνυμοι χαρτογράφοι και περιηγητές, από την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ελλάδα, από τον 14ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Οι χάρτες προέρχονται από την Αγιορείτικη Χαρτοθήκη και φιλοξενούνται στο Αρχοντικό Λασσάνη έως τις 9 Μαΐου.

Αντιπροσωπευτικά πονήματα των ευρωπαϊκών σχολών που παρουσιάζονται είναι αυτά των χαρτογράφων Buondelmonti, Bordone, Boschini, Piacenza, Bellon, Mallet, Coronelli, καθώς και αυτών της ρωσικής σχολής του Πετρ Σεβαστιάνοφ. Η έκθεση συμπληρώνεται με χάρτες Ελλήνων χαρτογράφων του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα, με κορυφαίες τις απεικονίσεις του Αγίου Ορους στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και στον Πίνακα του Ανθιμου Γαζή.

Πηγή: Ethnos.gr

Related posts:

Comments