Γυναίκες οι πιο συχνοί επισκέπτες σε Μουσεία

Έρευνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την καταγραφή των απόψεων του κοινού για το ίδιο το Μουσείο αλλά και την έννοια των μουσείων γενικότερα.

«Η Βεργίνα, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μανόλης Ανδρόνικος , οι Μακεδονικοί τάφοι…» .Είναι τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο νού των κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης όταν κάποιος τους μιλά για το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Tα ευρήματα των βασιλικών τάφων της Βεργίνας που φιλοξενήθηκαν επί εικοσαετία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το κατέστησαν ένα από τα μουσεία της χώρας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις δεκαετίες του 80 και του 90.
H μεταφορά των ευρημάτων (το 1997) στον φυσικό τους χώρο (στη Βεργίνα) το άφησε «άδειο» και «φτωχό» ώς το Μάιο του 2003, οπότε έκλεισε προκειμένου να ανακαινιστούν οι 2.200 τ.μ. χώροι του.

Το καλοκαίρι του 2006 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε ξανά με εκθεσιακό υλικό τα (2.000 και πλέον αντικείμενα) - προϊόντα ανασκαφών από τη Μακεδονία .
Με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας το μουσείο αποφάσισε και διενήργησε για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα μια πρωτοποριακή έρευνα στην οποία επιχειρεί την καταγραφή των απόψεων του κοινού για το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης - αλλά και την έννοια των μουσείων γενικότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε με ερωτηματολόγια και σε δείγμα 1.000 και πλέον ατόμων που δέχτηκαν να απαντήσουν ( από τους 3.700 στους οποίους οι ερευνητές απευθύνθηκαν) στο οκτάμηνο (Μάιος 2007 - Ιανουάριος 2008) από ομάδα ψυχολόγων και μουσειολόγων με επικεφαλής τη μουσειολόγο κ.Εσθήρ Σολομών, γυναίκες, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με μέση ηλικία τα 45-50 χρόνια είναι αυτές που «συχνάζουν» στα μουσεία.
Η πλειονότητα πάντως όσων απάντησαν φαίνονται - σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών- να αγνοούν ότι τα εντυπωσιακά ευρήματα της Βεργίνας δεν βρίσκονται πλέον στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης .

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής - συνολικά για τα ελληνικά μουσεία- έρευνας παρουσιάστηκαν στο 21ο συμπόσιο για το αρχαιολογικό έργο της χρονιάς που πέρασε στη Μακεδονία και τη Θράκη στην αίθουσα εκδηλώσεων του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο φιλοξενεί πέραν των επιστημονικών ανακοινώσεων για τα αρχαιολογικά ευρήματα , τα αποτελέσματα μιας έρευνας που αφορά στο ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού γιαυτά, την άποψη του για τα μουσεία και το ρόλο τους . «Θέλουμε οργανωμένες ξεναγήσεις από ειδικούς, όχι ψυχρή παράθεση των ευρημάτων που για μας δεν λενε τίποτα».

«Ωραία όλα αυτά αλλά …τίποτα δε θα γίνει. Γεμίσατε τις αποθήκες με σαβούρες . Τα καλά τα έχουν πάρει άλλοι. Είτε τα έχουν κλέψει , είτε…» , είναι μερικές από τις απαντήσεις - σχόλια των συμμετεχόντων στην έρευνα.

«Το μουσείο θα έπρεπε να διανέμει δωρεάν φυλλάδια για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας στους ξένους επισκέπτες».
«Δεν προβάλλουμε οσο πρέπει τον πολιτισμό μας στους ξένους»

Η πλειονότητα των πολιτών που ερωτήθηκαν (ποσοστό 73%) δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί έστω και μια φορά το μουσείο. Από αυτούς το 63% ήταν γυναίκες και μόνο το 36% άνδρες και το 90% είχαν ηλικία 18-64 ετών. Το 36% επισκέφθηκαν το μουσείο «αναγκαστικά» - ως μαθητές σε εκπαιδευτική εκδρομή, το 45% με γκρούπ (ομάδα φίλων, συνοδοί παιδιών - μαθητών κ.α) και μόνο το 11% μόνοι τους από προσωπικό ενδιαφέρον.

Η ενημέρωση τους για τη λειτουργία των μουσείων γίνεται: από τις αφίσες (σε ποσοστό 24%) , από τα ΜΜΕ (21%) , φίλους και συγγενείς (16,3%) και από το διαδίκτυο (9,5%).
Το οποίο ενδιαφέρον θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερο αν - σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις σχόλια στο ερωτηματολόγιο : Το μουσείο πραγματοποιούσε και εκθέσεις ευρύτερης θεματολογίας (μοντέρνας τέχνης, ιστορικές, φωτογραφικές σεμινάρια για τις συλλογές κ.α) σε ποσοστό 67% , προσέφερε στους επισκέπτες έντυπα , λειτουργούσε οργανωμένο αναψυκτήριο (60%) αλλά και εστιατόριο (34%)

Οσο γιαυτούς που δεν έχουν ποτέ επισκεφθεί το μουσείο ; Το 61% απλώς δεν έτυχε…, το 12% λόγω έλλειψης χρόνου, και το 6% αγνοεί το που βρίσκεται ή πιστεύει ότι είναι ακόμη κλειστό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τυχαία δειγματοληψία (σε πανεπιστήμια, πολιτιστικούς συλλόγους, ΚΑΠΗ, καφενεία, επιχειρήσεις , τράπεζες κ.α) στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στη φετινή 21η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο της χρονιάς που πέρασε στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης θα πραγματοποιηθούν συνολικά 105 ανακοινώσεις. Οι εργασίες της συνάντησης θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Σάββατο 15 Μαρτίου.

Πηγή: ana-mpa.gr

Related posts:

Comments