Η Επίσημη Παρουσίαση της αρχαίας “Μύρτιδος”

Ακούστε στον παρακάτω σύνδεσμο την ομιλία του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη για την ανάπλαση του κρανίου της Μύρτιδος.

http://www.esnips.com/doc/b3267c94-ab78-4298-9f4a-fa1f7627909e/myrtis

Η κρανιοπροσωπική ανάπλαση της Μύρτιδος

H ανάπλαση της Μύρτιδος πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία με στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της οστεολογικής-ανθρωπολογικής και αρχαιολογικής έρευνας και την παροχή δυνατότητας στους επισκέπτες της έκθεσης να φανταστούν ότι «συναντούν» ανθρώπους του παρελθόντος.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπλαση είναι γνωστή ως «μέθοδος Μάντσεστερ». Βασίζεται στο συνδυασμό δύο τεχνικών: η πρώτη αφορά στη χρήση ειδικών καρφιών για τον προσδιορισμό του βάθους των ιστών, ενώ η δεύτερη είναι η γλυπτική φιλοτέχνηση των βαθύτερων μυών του προσώπου, με τέτοιο τρόπο ώστε το πρόσωπο να αναπλάθεται από την επιφάνεια του κρανίου προς τα έξω. Έτσι, σύμφωνα με την μέθοδο Manchester, τα καρφιά χρησιμοποιούνται ως κατευθυντήριες γραμμές, υπαγορεύοντας το πάχος του πηλού που πρέπει να απλώνεται σε κάθε σημείο του κρανίου.

Το σχήμα και το μέγεθος των ματιών, της μύτης και του στόματος, μπορούν να εκτιμηθούν από το κρανίο. Επίσης, οι αναλογίες και το σχήμα του προσώπου προκύπτουν από τις βαθύτερες αναλογίες του κρανίου.

Τα τελευταία εκατό χρόνια εκπονήθηκαν πολλές μελέτες για το ιστολογικό «γέμισμα» των ανθρώπινων κρανίων. Έχουν καταρτιστεί πίνακες με το μέσο όρο του πάχους των ιστών σε συγκεκριμένα σημεία του κρανίου, λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία, τη φυλή και τις διατροφικές συνθήκες. Από μια τέτοια μελέτη προέκυψε και η ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος.

 http://www.myrtis.gr/?page_id=11

Related posts:

Comments