Γυναικείοι σκελετοί αναζητούν ταυτοποίηση

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΦΕΡΡΕΣ  

17.04.2010

 
 
Τσάπισε τα χόρτα στην αυλή του, προετοιμάζοντας τον λαχανόκηπο όταν έπεσε σε σκελετούς που φορούσαν βραχιόλια
Επί τόπου πήγε ιατροδικαστής για να δει τα αίτια θανάτου, αρχαιολόγος για να αποτυπώσει την χρονική περίοδο και συνέλεξε τα 4 βραχιόλια
Έκανε τις ανοιξιάτικες εργασίες προετοιμάζοντας το έδαφος για τον φετινό λαχανόκηπό του ένας 44χρονος αγρότης στο Τυχερό του Έβρου όταν σκάβοντας το φτυάρι έφερε στην επιφάνεια οστά λεκάνης ανθρωπίνου σκελετού. Ο άνθρωπος παραξενεύτηκε και συνεχίζοντας την εργασία έπεσε στον υπόλοιπο σκελετό. Λίγο αργότερα εντόπισε κι ένα δεύτερο, ενώ στα κόκαλα των καρπών υπήρχαν και οξειδωμένα βραχιόλια. Ο δεύτερος σκελετός βρέθηκε δίπλα σε μία σιδερένια κατασκευή που έγραφε «Ε. Σ. (Ελληνικός Στρατός) 1880».
Ο αγρότης κατάλαβε ότι έπεσε σε κάποια ταφή ιστορικού χαρακτήρα κι όπως ήταν φυσικό, τα παράτησε και ειδοποίησε την αστυνομία. Επί τόπου πήγαν αστυνομικοί από την Αλεξανδρούπολη που όταν διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αρχαίο τάφο ενημέρωσαν τη διεύθυνση προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Κομοτηνή, η οποία έστειλε επί τόπου τον αρχαιολόγο Ματθαίο Κουτσουμανή.

Ο κ. Κουτσουμανής που επέστρεψε αργά το μεσημέρι από τον σημείο, δεν είχε επαφή με τους σκελετούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο μεταξύ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να ελεγχθούν εργαστηριακά από τον εκεί ιατροδικαστή, αλλά παρέλαβε τα τέσσερα βραχιόλια δύο χάλκινα και δύο γυάλινα, τα οποία θα καθαριστούν από τις οξειδώσεις και θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτοποίηση των νεκρών γυναικών.

«Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια ταφή που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, δεν ήταν ένας πετρόκτιστος τάφος, αλλά λακκοειδής, για τον οποίο περισσότερα στοιχεία θα έχουμε προσεχώς», είπε μιλώντας στον «Χρόνο».
Το περίεργο είναι ότι ο ανυποψίαστος αγρότης σχεδόν κάθε χρόνο έσκαβε την αυλή του και ποτέ δεν φανταζόταν ότι έκρυβε ένα αρχαίο τάφο!
Μελαχροινή Μαρτίδου.

 

Related posts:

Comments