Αλώνουν… το Βυζάντιο

Δεν έτυχε, πέτυχε. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα εγκαίνια της έκθεσης «Από το Βυζάντιο στην Ιστανμπούλ. 8.000 χρόνια Ιστορίας» τοποθετήθηκαν τυχαία στις 28 Μαΐου, παραμονή της επετείου της Αλωσης. Προφανώς, η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία. Εκείνη τη μέρα και την επομένη στην Πόλη γίνονται διάφοροι εορτασμοί εις ανάμνησιν του γεγονότος.

Η Ελλάδα μετέχει στην έκθεση με εικόνες, μολυβδόβουλλα, κοσμήματα κ.ά.
Η Ελλάδα μετέχει στην έκθεση με εικόνες, μολυβδόβουλλα, κοσμήματα κ.ά.

Στις 28 Μαΐου τοποθετούνται, λοιπόν, τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Σακίπ Σαμπαντζί. Η Ελλάδα μετέχει στην έκθεση με αντικείμενα από κρατικά και ιδιωτικά μουσεία της, για τα οποία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε έγκριση εξαγωγής. Είναι περίπου τα ίδια που στείλαμε και σε ανάλογη έκθεση στο «Γκραν Παλέ» του Παρισιού το περασμένο φθινόπωρο. Επομένως, δεν τίθεται θέμα μη αποστολής τους.

Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν θα μετέχουμε επίσημα ως χώρα στα εγκαίνια. Κάτι τέτοιο απαιτεί σκέψη και λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς. Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να θεωρεί εαυτήν κληρονόμο του Βυζαντίου. Οχι μονάχα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και της αρχαίας αποικίας των Μεγαρέων, που ιδρύθηκε περί το 658-657 π.Χ.

Οπως λέει στο «Εθνος» ανώτερο στέλεχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αρνηθεί με διάφορα προσχήματα να στείλει αντικείμενα από μουσεία της σε δικές μας εκθέσεις για το Βυζάντιο.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος φαίνεται να έχει κατανοήσει το θέμα σε βάθος. Οπως έλεγε προχθές, δίνει μεγάλη σημασία στον βυζαντινό πολιτισμό. Εκφράζει φόβο ότι οι Ελληνες «δεν τον αισθανόμαστε μέρος της κληρονομιάς μας» και σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις στην υπουργό Παιδείας για αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του.

Στην έκθεση, που θα λειτουργεί από τις 28 Μαΐου έως τις 28 Αυγούστου, η Ελλάδα θα στείλει εικόνες, μολυβδόβουλλα, αντίγραφα χρυσόβουλλων βυζαντινών αυτοκρατόρων, κοσμήματα κ.ά.

Η περιγραφή από την επίσημη ιστοσελίδα της Κωνσταντινούπολης - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010 είναι ενδεικτική. Οπως αναφέρεται, «θα παρουσιαστεί η ιστορία της Ιστανμπούλ πριν από την άλωση, ξεκινώντας από το σημείο όπου αυτή ιδρύθηκε, στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Σακίπ Σαμπαντζί. Η διαδικασία, που ξεκίνησε όταν η πόλη ήταν επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και κατέληξε στο να είναι πρωτεύουσα, η μετέπειτα ανάπτυξη, οι περίοδοι αποτελμάτωσης και παρακμής θα παρασταθούν, όπως επίσης και η ανάκαμψη της πόλης με την κατάκτηση από τους Τούρκους, θα παρουσιαστούν μέσα από αριστουργήματα της τέχνης».

Κριτικές
Η έκθεση στο Παρίσι είχε δεχτεί κριτικές από τους βυζαντινολόγους στον διεθνή Τύπο, ως προς δύο βασικά σημεία της: ως προς το ότι η παρουσία των Ελλήνων δεν φαίνεται πουθενά. Και ως προς το ότι οι σημερινές μειονότητες της Πόλης (ανάμεσα στις οποίες είναι και η φθίνουσα ελληνική) λείπουν παντελώς από τις αναφορές.

Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=11178950

Related posts:

Comments