Η Ισπανία στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Αισιόδοξος ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας, εμφανίστηκε ο Ισπανός ΥΠΕΞ Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

«Υποστηρίζουμε μία τέτοια εξέλιξη και είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να υλοποιηθεί […] Θα καταβάλουμε όλη την ενέργεια, την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες που έχουμε προς την κατεύθυνση αυτή», είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομολογό του Αντόνιο Μιλόσοσκι.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί πριν από το τέλος της ισπανικής προεδρίας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας πρόσθεσε ότι η αισιοδοξία του αυτή βασίζεται στην προεργασία και τα βήματα προόδου, που έχει κάνει η ΠΓΔΜ. Εκτίμησε ακόμη ότι το 2010 θα είναι καλή χρονιά για την ενταξιακή πορεία της χώρας αυτής προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Μορατίνος ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικές οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας για την υπέρβαση του προβλήματος.

«Δεν πρέπει να χάνουμε άλλο χρόνο. Μας χρειάζεται η χώρα σας στην ΕΕ. Όλοι μας θα έχουμε κέρδος από το δικό σας μοντέλο της διαπολιτισμικής ανεκτικότητας και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο είναι πλούτος για την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μορατίνος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον, τόσο της χώρας του, όσο και της Ελλάδας και της περιοχής γενικότερα, να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές από την Ελλάδα ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε την «ανάγκη ουσιαστικών συνομιλιών».

«Αντί να γίνονται δημόσιες δηλώσεις για το τι είναι επιθυμητό για τη μία πλευρά και τι δεν είναι αποδεκτό για την άλλη πλευρά, είναι καλύτερο να υπάρχουν απευθείας και διακριτικές συνομιλίες για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα δώσουμε ώθηση για να ξεπεράσουμε αυτή την εκκρεμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1805131

Related posts:

Comments