“Χάσαμε έδαφος στα εθνικά θέματα”

26/04/2010

Της ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΥΡΤΣΙΛΙΔΟΥ

«Το όνομα Μακεδονία ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Κάθε πρόταση για σύνθετη ονομασία είναι αντίθετη με τις διεκδικήσεις μας» ανέφερε στον «Α.Τ.» η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αμερικής Νίνα Γκατζούλη. Μπορεί να διαμένει μόνιμα στην Αμερική αλλά με δυναμικές παρεμβάσεις και ασκώντας πιέσεις, έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στην ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος.
* Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής ιδρύθηκε το 1947. Ποιοι οραματίστηκαν τη δημιουργία της και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;
«Οι πρώτοι Μακεδόνες μετανάστες όταν έφτασαν στην Αμερική τον περασμένο αιώνα οργανώθηκαν για να έχουν έναν κοινό τόπο αναφοράς στη μεγάλη αυτή χώρα. Οι προσπάθειές τους εντάθηκαν όταν έπεσε στην αντίληψή τους η προπαγάνδα εναντίον της Μακεδονίας με την περίφημη εγκύκλιο του 1944, του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Έντουαρντ Στετίνιους ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο εκ μέρους του Τίτο, δημιουργίας θέματος “μακεδονικού” κράτους και εθνότητας. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο κληρικός Θωμάς Δανιήλ, μετανάστης από τη Μόρφη Κοζάνης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ήταν προσωπικός φίλος του πατρός Θωμά, και του εμπιστεύθηκε απόρρητες πληροφορίες για «δημιουργία Μακεδονικού κράτους στα Βαλκάνια». Ο πατήρ Θωμάς ενημέρωσε αμέσως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναγόρα. Οι Μακεδόνες στις 28 Απριλίου του 1946, κατά τη διάρκεια σύσκεψής τους στο Ντιτρόιτ ίδρυσαν την Παμμακεδονική Ένωση. Από το 1947 η Παμμακεδονική Ένωση ανέλαβε την επίσημη εκπροσώπηση των εκατοντάδων χιλιάδων Μακεδόνων των ΗΠΑ και του Καναδά, παρεμβαίνοντας εκεί όπου το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε ή, για λόγους εξωτερικής πολιτικής, απέφευγε να δράσει».
* Ποια τα σημαντικότερα επιτεύγματα - σταθμοί της Ενώσεως μέχρι σήμερα;
«- Εξασφάλισε ψηφίσματα από 20 Πολιτείες των ΗΠΑ, τα οποία πιστοποιούν την προέλευση των νυν Μακεδόνων από τους αρχαίους Μακεδόνες.
- Ανέλαβε την ίδρυση του Αλεξανδρείου Ιδρύματος στο Λιτόχωρο Πιερίας.
- Μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης ασχολήθηκαν με την ενημέρωση πολιτικών φορέων στην Ουάσιγκτον για την προώθηση Ψηφισμάτων, που αφορούν την απόφαση Αμερικανών πολιτικών να κάνουν παρέμβαση στην αδιαλλαξία των Σκοπίων».
* Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Ελλάδα και είχατε σειρά επαφών με πολιτικά πρόσωπα της χώρας. Συναντηθήκατε και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Ποια ήταν η ατζέντα της συζήτησης και τι προέκυψε από τις συναντήσεις σας με τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ;
«Η Παμμακεδονική Ένωση απέσπασε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως “τάσσεται με τις θέσεις μας”. Αντί λοιπόν οι ελληνικές κυβερνήσεις να μας “χρησιμοποιούν” θετικά, αντίθετα μας απομακρύνουν. Πότε και γιατί άλλαξε η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών του 1993 η οποία ανέφερε: «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η Ε.Ε (ΕΟΚ) στις 16 Δεκεμβρίου 1991 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία». Ποτέ δεν ενημερωθήκαμε πότε και γιατί η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε θέση.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ στελεχών της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα, όπου αναπτύξαμε τις θέσεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την Υφήλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δικές μας θέσεις το όνομα Μακεδονία ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα και κάθε πρόταση της σύνθετης ονομασίας, όπως και η πρόταση Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας είναι κάθετα αντίθετες με τα ψηφίσματά μας που αντιπαρατάσσονται σε οποιαδήποτε ονομασία που περιέχει τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγα του όρου αυτού. Αυτή ακριβώς ήταν και η ατζέντα των επισκέψεών μας με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη οι οποίοι μας άκουσαν με μεγάλη προσοχή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε πως συνέβη το ίδιο και με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο ο οποίος “ήκιστα μας εκολάκευσε”. Απογοητευτήκαμε με τη συζήτηση που είχαμε μαζί του και αυτό που αποκομίσαμε ήταν πως η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό, γεγονός το οποίο είναι εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων».
* Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κοινότητα έγινε δεκτή στον Λευκό Οίκο, όπου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, την εθνική μας εορτή. Πώς ζήσατε αυτές τις στιγμές; Ποιος ο απόηχος ενός τόσο σημαντικού γεγονότος;
«Ήταν πολύ θετική αυτή η κίνηση εκ μέρους του Λευκού Οίκου. Όμως θα ήταν πολύ πιο θετικό εάν η ελληνική κυβέρνηση επέτρεπε, αν όχι τα Προξενεία, τουλάχιστον οι ελληνικές Πρεσβείες ανά την υφήλιο να γιορτάσουν την 25η Μαρτίου και κάθε Πρεσβεία να ανοίξει τις θύρες της, όχι μόνον στην Ομογένεια, αλλά και στους φιλέλληνες».
* Πώς αξιολογείτε τις τελευταίες επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα σε σχέση με τις ιστορικές καταβολές του έθνους; Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurten Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Οι Έλληνες δεν είναι Έλληνες», στο οποίο επισημαίνεται ότι είμαστε ένα «μίγμα» Σλάβων, Φράγκων Σταυροφόρων, Βουλγάρων, Σέρβων, Καταλανών, Οθωμανών και Αλβανικών φύλων.
«Ο ισχυρισμός αυτός είναι παλαιός και προέρχεται από έναν Γερμανό δήθεν ιστορικό. Έχει καταρριφθεί από πολύ σοβαρούς διεθνείς ιστορικούς μεταξύ των οποίων και Γερμανοί. Είναι γνωστή η ανθελληνική γερμανική πολιτική στο Σκοπιανό και εμείς το συνδέουμε με την απαράδεκτη λύση που επιδιώκεται. Είναι μια επίθεση συγκεκριμένων κύκλων κατά της Ελλάδας».
Πώς βλέπετε τις εξελίξεις με το Σκοπιανό; Ποια η θέση της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής;
«Η Παμμακεδονική ΗΠΑ, καθώς και οι λοιπές Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου στις οποίες τυγχάνει να είμαι και η πρόεδρος της Επιτροπής, τάσσονται με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού ο οποίος δεν αποδέχεται ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων μπορούν να αποκληθούν Μακεδόνες και μάλιστα με ελληνική υπογραφή. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον επήλθε δραματική αλλαγή προς το χειρότερο της ελληνικής πολιτικής εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, καθ’ όσον, όπως ανακοίνωσε ο ΑΝ.ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσας η χώρα μας αποδέχεται διαπραγμάτευση μόνον για το όνομα και όχι για εθνότητα, γλώσσα, υπηκοότητα, υπαναχωρώντας από προηγούμενες διακηρύξεις και πράξεις».
Ποιος είναι οι επόμενος στόχος της Ενώσεως;
«Να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τον απανταχού ελληνισμό».

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=11683

Related posts:

Comments