«Ταξίδι» στην αρχαία Ερέτρια…

Τη ζωή στην αρχαία Ερέτρια, τη ναυτική δύναμη που δημιούργησε πολλές αποικίες στις ακτές του Αιγαίου, στα νησιά και τη…

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, 04:10
 
«Ταξίδι» στην αρχαία Ερέτρια…

Τη ζωή στην αρχαία Ερέτρια, τη ναυτική δύναμη που δημιούργησε πολλές αποικίες στις ακτές του Αιγαίου, στα νησιά και τη Μεγάλη Ελλάδα, στοχεύει να αποκαλύψει στο κοινό η έκθεση «Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη», που εγκαινιάζεται απόψε, στις 08:30 μ.μ., στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν, μέσα από ευρήματα των ανασκαφών, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, μακέτες και προβολές βίντεο, την ιστορική πορεία της πόλης, την καθημερινή ζωή των κατοίκων της, τη θρησκευτική ζωή των Ερετριέων αλλά και τις νεκροπόλεις τους.

Σε 4 ενότητες
Αυτές είναι και οι τέσσερις μεγάλες ενότητες της έκθεσης και για να γίνει πιο κατανοητή η Ερέτρια στο κοινό παρουσιάζονται μέσα από μακέτες τα πιο σημαντικά της κτίρια.
Οπως τονίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης, η Ερέτρια «κατοικείται αδιάλειπτα από την αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ. Αν και τα λείψανα της Μυκηναϊκής Εποχής είναι σπάνια, η Ερέτρια γνωρίζει μια πρώτη περίοδο λάμψης αμέσως μετά, κατά τη Γεωμετρική Περίοδο (8ος αιώνας π.Χ.). Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη δημιουργία εμπορικών σχέσεων με την Ανατολή και συμμετέχει ευρέως στο πρώτο στάδιο του ελληνικού αποικισμού στη Βόρεια Ελλάδα (Μένδη, Μεθώνη, Δικαία) και στην Κάτω Ιταλία και Σικελία (Πιθηκούσες, Κύμη, Ζάγκλη)». Προσθέτουν επίσης ότι «μετά από μια περίοδο ύφεσης κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., αποτέλεσμα των Περσικών Πολέμων, αλλά και της αντιπαράθεσης με την Αθηναϊκή Ηγεμονία, η πόλη ανασυγκροτείται και ευημερεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. Νέα δημόσια κτίρια αλλά και πολυτελείς ιδιωτικές οικίες ανεγείρονται, επιβεβαιώνοντας την ευμάρεια της πόλης».

Ειδικότερα στην ενότητα της θρησκευτικής ζωής της Ερέτριας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τονίζει ότι ο πολιούχος θεός της πόλης ήταν ο Απόλλων Δαφνηφόρος. «Το ιερό του γνώρισε διαδοχικές φάσεις ανοικοδόμησης, από τα τέλη του 8ου αιώνα και εξής. Εκτός από το ιερό του Απόλλωνα, τα εκθέματα συνδέονται επίσης με το ιερό της Αθηνάς, της Αρτέμιδος, της Δήμητρας (Θεσμοφόριον) και το ιερό θήλειας θεότητας. Ευρήματα από το Ισείον επιβεβαιώνουν, επίσης, τη λατρεία της αιγυπτιακής θεάς Ισιδος ως την κυριότερη ξένη λατρεία της πόλης, ενώ τα αγάλματα θωρακοφόρων του Σεβαστείου αποτελούν μάρτυρες της λατρείας του αυτοκράτορα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους».
Συνολικά στην έκθεση θα δούμε 437 αντικείμενα που προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ερέτριας, Χαλκίδας, Ολυμπίας, Σάμου, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη και τα Μουσεία Καπιτωλίου.

Πάει Ελβετία
Η έκθεση διοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την ΙΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με την πρωτοβουλία της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία, από την ίδρυσή της, το 1964, ανασκάπτει και μελετά τα κατάλοιπα της αρχαίας Ερέτριας στην Εύβοια. Ολα τα κτίρια, τα οποία έχουν διερευνήσει Ελβετοί αρχαιολόγοι, έχουν συντηρηθεί και τα περισσότερα είναι επισκέψιμα για το κοινό. Μετά την Αθήνα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 25 Αυγούστου, η έκθεση θα μεταφερθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας (Σεπτέμβριος 2010-Ιανουάριος 2011).

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=6126&catid=5

Related posts:

Comments