Τα μυστικά του Προεδρικού Κήπου

Ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης παρουσιάζει τα έργα της υπαίθριας γλυπτοθήκης του Μεγάρου της Ηρώδου Αττικού, που είναι πλέον ανοιχτή στο κοινό

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟY | Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε αυτόν τον κήπο που προοριζόταν για λίγους να τον κάνει για τους πολλούς. Με δική του απόφαση ο κήπος που άνοιγε μόνο μία φορά τον χρόνο, κάθε 24η Ιουλίου, στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έγινε προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες. Σε λιγότερο από έναν χρόνο ο κήπος βρέθηκε στη διάθεση του κοινού, φυσικά με ελεύθερη είσοδο. Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη είναι τα υπεραιωνόβια δέντρα που υψώνονται στα 25 στρέμματα μιας από τις ελάχιστες οάσεις πρασίνου στην Αθήνα. Ανάμεσα σε ζωντανούς ου ρανοξύστες, όπως πεύκα, κυπαρίσσια, φοίνικες, πλατάνια και αργές (είδος βελανιδιάς), συναντούμε, μεταξύ άλλων, έξι γλυπτά σύγχρονων ελλήνων δημιουργών.

Μια συλλογή που πρόσφατα εμπλουτίστηκε με το «Ζάλογγο» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, αντίγραφο σε μικρότερη κλίμακα του μνημείου της ιστορικής περιοχής, που τοποθετήθηκε κοντά στην είσοδο του Μεγάρου με μέτωπο προς την Ηρώδου Αττικού. Αλλο ένα έργο του Ζογγολόπουλου, το «Τel Νeant», βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ευθεία του κεντρικού μαρμάρινου διαδρόμου που οδηγεί στο περίπτερο. Προνομιακή είναι και η παρουσία του Γιάννη Παππά στους κήπους με επίσης δύο γλυπτά, τον «Ποιητή» και την «Ξαπλωμένη», ενώ εκεί μπορεί κανείς επίσης να δει το «Ατιτλο 1990» του Κώστα Βαρώτσου, το «Τοτέμ 1998-2000» του Θεόδωρου Παπαγιάννη και τη σύνθεση «Τράγος, αίγα και νεογέννητη» της Ναταλίας Μελά.

Το τελευταίο έργο είναι, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, καθηγητή και ζωγράφο κ. Παναγιώτη Τέτση, που μας παρουσιάζει τα γλυπτά του κήπου, μια από τις πιο εύστοχες εικαστικές επιλογές που έγιναν στον κήπο- «τα ζώα πάνω στο χορτάρι μοιάζουν στον φυσικό τους χώρο» -, σε αντίθεση με το «Ζάλογγο», για το οποίο ο ίδιος πιστεύει πως δεν έχει θέση εκεί. «Το έργο δημιουργήθηκε σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις πάνω σε βράχο όπου οι γυναίκες σέρνοντας τον χορό έφταναν μέχρι την άκρη του γκρεμού και έδιναν την εντύπωση ότι πέφτουν» μας λέει ο κ. Τέτσης. «Ακόμα και τοποθετημένο σε μονόλιθο μάρμαρο, το έργο χάνει την ορμή και τον συμβολισμό του πάνω στο γκαζόν και αναδημιουργημένο σε πολύ μικρές διαστάσεις» μας λέει. Ο κ. Τέτσης χαρακτηρίζει πάντως τη συλλογή γλυπτών του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου επαρκή, αφού «σκοπός δεν είναι να υπάρχουν πολλά έργα,αλλά να μπορεί ο επισκέπτης να περιηγείται με άνεση σε αυτά». Το τελευταίο επιτράπηκε με τη διαμόρφωση του κήπου βάσει ενός αυστηρότερου γεωμετρικού σχεδίου γαλλικού ρυθμού με περισσότερη ελεύθερη επιφάνεια καλυμμένη με χλοοτάπητα. «Επειδή στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μικρή παράδοση σε αυτό που ονομάζουμε αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κήπου,έχουμε δανειστεί σχεδιασμούς από άλλες χώρες» μας λέει ο κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, υπεύθυνος του Προεδρικού Κήπου. «Ο κήπος αρχικά ξεκίνησε ως αγγλικού ρυθμού ρομαντικός περιπατητικός,στη συνέχεια όμως,για να καλυφθούν οι ανάγκες των εκδηλώσεων που φιλοξενούσε, ακολουθήθηκε το γαλλικό σχέδιο».

Ο περιπατητής του κήπου ωστόσο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν πινακίδες με τους δημιουργούς και τους τίτλους των γλυπτών, ενώ είναι φανερή η αναγκαιότητα μικροεπεμβάσεων στην αποκατάσταση μαρμάρινων κομματιών, στην καθαριότητα των πλακοστρωμένων τμημάτων και ίσως στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης διαδρομής που να ξεναγεί τον επισκέπτη στον κήπο.

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου είναι ανοιχτός κάθε Κυριακή από τις 10.00 ως τις 14.00.Η προσέλευση είναι ελεύθερη.

Η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασ.Γεωργίου Β΄ 2.Τηρείται σειρά προτεραιότητας και απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για ομαδικές επισκέψεις (σχολεία,σύλλογοι κτλ.),τηλ. 210 7283.289 και 210 7224.939.

Related posts:

Comments