ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Σ΄ ένα μήνα η απόφαση για την αγωγή – μαμούθ εναντίον της «Μιλλέτ»

11.05.2010

Η δασκάλα του Μεγάλου Δερείου Χαρά Νικοπούλου διεκδικεί 1 εκ. ευρώ από την εφημερίδα για συκοφαντικά δημοσιεύματα

 

  
Σε ένα μήνα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της πρώτης, από τις τρεις αγωγές συνολικού ύψους 3 εκ. ευρώ, που υπέβαλε η δασκάλα του δημοτικού σχολείου του Μεγάλου Δερείου Χαρά Νικοπούλου σε βάρος των εφημερίδων «Γκιουντέμ», «Μιλλέτ» και «Μπιρλίκ». Η εκδίκαση στο πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης το πρωί της Παρασκευής αφορούσε την αγωγή που υπέβαλε σε βάρος της τουρκόφωνης «Μιλλέτ», με την οποία η κ. Νικοπούλου διεκδικεί 1 εκ. ευρώ για συκοφαντικά δημοσιεύματα στην εν λόγω εφημερίδα. Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Μιλλέτ» έγιναν την παραμονή της πρωτοχρονιάς και σύμφωνα με αυτά η Χαρά Νικοπούλου είχε ζητήσει ως εργασία από τους μαθητές της πρώτης δημοτικού να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ. Η είδηση αυτή αποτυπώθηκε σε τρεις εφημερίδες του τουρκόφωνου Τύπου σε Κομοτηνή και Ξάνθη και όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της δασκάλας και αδερφός της Ευτύχιος Νικόπουλος, «παρουσιάστηκε ως ένα γεγονός, όχι ως μεταφορά κάποιας είδησης ή κάποιο σχόλιο σε κάποια είδηση που ακούστηκε. Μάλιστα υπήρχαν και παραινέσεις των εφημερίδων και υποδείξεις προς το υπουργείο για την απομάκρυνση της Χαράς Νικοπούλου και ίσως εξήραν και κάποιο φανατισμό ώστε να τιμωρηθεί η Χαρά Νικοπούλου».

Στην εκδίκαση στην Ξάνθη ακούστηκαν οι μάρτυρες και των δύο πλευρών, ενώ από την πλευρά της εφημερίδας υπήρξε ανασκευασμός σε όσα δημοσιεύτηκαν, ανέφερε ο δικηγόρος κ. Νικόπουλος, «ο ανασκευασμός που έκαναν σχετίζεται με το γεγονός ότι υποστήριξαν πως έκαναν μεταφορά κάποιας ιστοσελίδας του διαδικτύου και σχολίασαν αυτήν. Διαβάζοντας όμως κάποιος το συγκεκριμένο κείμενο προκύπτει ότι καμία μεταφορά δεν έγινε, δεν προκύπτει αυτό από το δημοσίευμα ούτε σχολιάζουν, εκθέτουν περιστατικά στα δημοσιεύματα τους. Θα ήταν διαφορετικό αν διαβάζοντας το άρθρο είχαμε δημοσιογραφικές πληροφορίες από ιστοσελίδες. Όμως διαβάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα φαίνονται τα καθαρά γεγονότα, μεταφέρονται ως γεγονότα τα οποία γνωρίζει η εφημερίδα και προέκυψαν από το ρεπορτάζ της».
Η απόφαση σε βάρος της «Μιλλέτ» αναμένεται να εκδοθεί σε ένα περίπου μήνα, καθώς υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα συγκεκριμένα αδικήματα ώστε αυτά να εξετάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εφημερίδα έκανε προσπάθεια συμβιβασμού η οποία όμως δεν τελεσφόρησε αφού δεν θα ζητούσε δημοσίως συγνώμη για τις ψευδολογίες που υποστηρίχθηκαν.

Πάντως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως μέλη του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου άνοιξαν μπροστά στο κτίριο του δικαστηρίου την ελληνική σημαία και την σημαία του συλλόγου, φώναξαν συνθήματα και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο λειτουργώντας και προβοκατόρικα σε μια υπόθεση που έχει να κάνει μόνο με την περιφρούρηση της αλήθειας. Πρόκειται για ενέργειες που σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα προκαλούν και φανατίζουν δίνοντας την αφορμή στους δεκάδες καλοθελητές να αποκτούν επιχειρηματολογία.

Οι αγωγές που υπεβλήθησαν από την Χαρά Νικοπούλου σε βάρος των εφημερίδων «Γκιουντέμ» και «Μπιρλίκ» θα εκδικαστούν στην Κομοτηνή στις 2 Ιουνίου.

  

Related posts:

Comments