Απαρχές ανασκαφών για το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος


Τα μπάζα από τις κατεδαφίσεις κτιρίων στον  αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αγροτέρας  Αρτέμιδος απομακρύνονται για να αρχίσουν  το πολύ σε έναν μήνα οι ανασκαφές

της Μαίρης Αδαμοπούλου

Συναγερμός σήμανε για τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Οι περίοικοι θορυβήθηκαν όταν διαπίστωσαν πως εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου υπήρχαν εκσκαφικά μηχανήματα και έκαναν λόγο για μπουλντόζες σε ρόλο ανασκαφέα.

«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική», είπε στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος αρχαιολόγος της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αριστείδης Κορωνάκης. «Πρόκειται για δύο ελαφρά μηχανήματα- ένα bobcat και μια χούφτα- που απομακρύνουν τα μπάζα από τα δύο μεγάλα κτίρια που κατεδαφίστηκαν προσφάτως, αλλά και από τις προηγούμενες κατεδαφίσεις. Δεν γίνεται ανασκαφή, δεν πειράζονται οι επιχώσεις. Απλώς καθαρίζουμε τον χώρο για να αρχίσει η ανασκαφική έρευνα, ελπίζουμε το πολύ μέσα σε έναν μήνα».

Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος από το 1960, καθώς θεωρείται πως εκεί βρισκόταν ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Η απαλλοτρίωση του χώρου ωστόσο μοιάζει με θρίλερ, καθώς ενώ κηρύχθηκε απαλλοτριωτέο για πρώτη φορά το 1964, ουδέποτε απαλλοτριώθηκε. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ωστόσο έχει αποφασίσει επανειλημμένως εκ νέου την απαλλοτρίωσή του και προσφάτως τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες και το πρώτο κονδύλι για το έργο έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο όταν χρειάστηκε να σπάσουν τα δάπεδα των κτιρίων, τα οποία ήταν τσιμεντένια και πάχους 20 εκ. με σφυρί, καθώς «δεν ήταν δυνατόν να σπάσουν με κασμά ή τρυπάνι». «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις αρχαιότητες», επισημαίνει ωστόσο η προϊσταμένη της Γ΄ ΕΠΚΑ, Νικολέττα Βαλάκου «καθώς υπάρχει μονίμως αρχαιολόγος που τηρεί ημερολόγιο και αρχιεπιστάτης της Εφορείας».

Πηγή: tanea.gr

Related posts:

Comments