Μετά από 2,000 χρόνια η Μύρτις “ζωντανεύει” στο Ελ. Βενιζέλος

Την έκθεση με θέμα «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» φιλοξενεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Μια πολύ σημαντική φωτογραφική έκθεση φιλοξενεί κατά το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2010 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, συμβάλλοντας στην ανάδειξη ενός σπουδαίου έργου της επιστημονικής κοινότητας.

Μετά την πρώτη παρουσίαση της ανάπλασης του προσώπου της Μύρτιδος στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και την εξαιρετική επιτυχία της σχετικής έκθεσης στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το αεροδρόμιο «παίρνει τη σκυτάλη» και παρουσιάζει στους χώρους του τη φωτογραφική έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανώλη I. Παπαγρηγοράκη.

Το έργο

Το 1994-95, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας, εντοπίστηκε στην περιοχή του Κεραμεικού ομαδικός τάφος 150 ανθρώπων, ο οποίος τοποθετήθηκε χρονικά στην εποχή του λοιμού των Αθηνών (430-426 π.Χ.). Αποφασίστηκε η μελέτη του σκελετικού υλικού με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους ανάλυσης DNA, για τον εντοπισμό του αιτιολογικού παράγοντα της θανατηφόρου επιδημίας, ο οποίος βρέθηκε πως ήταν ο τυφοειδής πυρετός. Ανάμεσα στα οστά βρέθηκε και το κρανίο ενός 11χρονου κοριτσιού, της Μύρτιδος, όπως βαφτίστηκε από τους αρχαιολόγους. Η εξαιρετική κατάσταση του κρανίου έδωσε το έναυσμα στην ερευνητική ορθοδοντική ομάδα για την ανάπλαση του προσώπου.

Η σημασία της έκθεσης

Μετά από 2.500 χρόνια η Μύρτις «ξαναζωντανεύει». Με την έκθεση αυτή αναδεικνύεται η εξαιρετική σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας και της διεπιστημονικής συνεργασίας σε πολλά και διαφορετικά γνωστικά πεδία έρευνας, όπως της αρχαιολογίας, της ιατρικής, της ανθρωπολογίας και της ιατροδικαστικής. Έλληνες και Ευρωπαίοι επιστήμονες, τεχνικοί και καλλιτέχνες, μοιράστηκαν τη γνώση και την εμπειρία τους για την όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση της εποχής.

Η έκθεση αποτελείται από τρεις ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα στην Ελλάδα με τη μεθοδολογία Γάλλων καθηγητών του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών, και στην τρίτη η ανάπλαση του προσώπου.

Η έκθεση από το Μουσείο Γουλανδρή θα ταξιδέψει στο αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, αλλά και στις Η.Π.Α. στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι και αλλού.

Το αεροδρόμιο προσκαλεί τους επιβάτες και τους επισκέπτες να περιηγηθούν τη φωτογραφική έκθεση, που θα βρίσκεται στο Επίπεδο Αφίξεων, Είσοδος 1, από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε όλους τους επισκέπτες του αεροδρομίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

www.kathimerini.gr

Related posts:

Comments