Τουρκική στροφή προς τον ισλαμισμό «βλέπει» Αυστραλός αναλυτής

Hμερομηνία :  04-06-10            

Αυστραλός αναλυτής υποστηρίζει ότι η Τουρκία κάνει στροφή προς τον Ισλαμισμό.

 Greg Sheridan 

pthoto of Greg Sheridan, The Australian’s foreign editor

Την ανησυχία ότι η πρόσφατη επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον ακτιβιστών στο στολίσκο προς τη Γάζα σηματοδοτεί την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και την είσοδό της στον ισλαμικό, σουνιτικό κόσμο, εκφράζει ο Κρεγκ Σέρινταν (Greg Sheridan), αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων της εφημερίδας «The Australian», σε άρθρο γνώμης του, με τίτλο «Μήπως η Γάζα σηματοδοτεί την αυτομόληση της Τουρκίας προς τον ισλαμισμό;» .

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα, ο συντάκτης επισημαίνει ότι «η επιχείρηση του Ισραήλ ήταν από τακτικής άποψης μια αποτυχία, ένα χτύπημα στον τομέα των δημοσίων σχέσεων» . Από την άλλη μεριά, δικαιολογεί -ως ένα βαθμό- τη στάση του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις χτυπήθηκαν σχεδόν μέχρι θανάτου και μόνο έπειτα από επίθεση, διάρκειας 20 λεπτών, εκ μέρους των υπέροχων, εσφαλμένα αποκαλούμενων ακτιβιστών της ειρήνης, πυροβόλησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, υπερασπιζόμενοι τη ζωή τους. Ακολούθησε μια θύελλα διεθνούς διαμαρτυρίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και δηλώσεις του Αυστραλού Πρωθυπουργού και του Αυστραλού ΥΠΕΞ» .

Ωστόσο, το άρθρο αναζητά τις στρατηγικές συνέπειες των γεγονότων και σημειώνει ότι – εντός του Ισραήλ – οι καλύτεροι αναλυτές ερμηνεύουν την τραγωδία ως επιτυχημένη άσκηση της τουρκικής κυβέρνησης. Κατά το συντάκτη, «είναι πιθανό να γινόμαστε μάρτυρες της στροφής της Τουρκίας προς τον ισλαμισμό – μέρος του οποίου αποτελεί και το μίσος προς το Ισραήλ» .

Το άρθρο κάνει μια ιστορική αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ και το ρόλο του στη δημιουργία μιας σύγχρονης, κοσμικής Τουρκίας. Επισημαίνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τη στενή στρατιωτική σχέση της χώρας με το Ισραήλ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το 2002, όπως αναφέρεται στο άρθρο, εκλέχθηκε στην Τουρκία μια εκ πρώτης όψεως μετριοπαθής ισλαμική κυβέρνηση, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σε πολλούς Τούρκους υπέρμαχους του κοσμικού κράτους, για τις μακροπρόθεσμες προθέσεις της κυβέρνησης. Ο συντάκτης επισκέφθηκε πριν από λίγα χρόνια την Τουρκία και γοητεύτηκε από την ομορφιά της Κωνσταντινούπολης (στο κείμενο αναφέρεται ως Ιστανμπούλ), από τη ζωντανή ποικιλομορφία και τον ακμαίο δημοκρατικό δημόσιο διάλογο. Διαπίστωσε, ωστόσο, την ανησυχία πολλών υποστηρικτών του κοσμικού κράτους, την απήχηση θεωριών συνωμοσίας καθώς και την έντονη προπαγάνδα εναντίον του Ισραήλ στους φοιτητικούς κύκλους.

Επισημαίνεται ότι «τον τελευταίο χρόνο έχουν φυλακιστεί περίπου 200 Τούρκοι στρατιωτικοί για συνωμοσία, ενώ ιδιοκτήτες φιλελεύθερων ΜΜΕ έχουν επίσης οδηγηθεί στη φυλακή. Η τουρκική εξωτερική πολιτική κινείται προς αντιδυτική κατεύθυνση, οι Τούρκοι φιλοξενούν ηγέτες της Χαμάς ως επίτιμους καλεσμένους και έχουν ζεστές σχέσεις με το Ιράν και τη Συρία. Πρόσφατα, προσφέρθηκαν να εμπλουτίζουν το ουράνιο του Ιράν, ώστε να αποφύγουν το εμπάργκο του ΟΗΕ επί του Ιράν. Καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές τον επόμενο χρόνο, εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κοσμικής και της ισλαμικής Τουρκίας» .

Όπως σημειώνεται, «η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει έντονο θυμό για τα γεγονότα για τη Γάζα, παρόλο που η ίδια έχει δείξει απείρως περισσότερη σκληρότητα στην καταπίεση Κούρδων αυτονομιστών και ύποπτων τρομοκρατών απ’ ό,τι το Ισραήλ. Το συμβάν στη Γάζα επέτρεψε στον Ερντογάν να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ» . Καταλήγοντας, ο συντάκτης υποστηρίζει ότι «η ενδεχόμενη απώλεια της φιλίας της Τουρκίας θα αποτελέσει πλήγμα για το Ισραήλ. Κι αν αυτό είναι τμήμα μιας γενικότερης αυτομόλησης της Τουρκίας από τη Δύση, τότε πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένων των όποιων στρατιωτικών ή και πυρηνικών φιλοδοξιών της Τουρκίας» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments