Η οικονομική κρίση ίσως φρενάρει τη διεύρυνση

Ημερομηνία: 09/06/2010
 
 

 
Η ΠΓΔΜ προσπαθεί να πείσει την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα αποτελεί τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και συνεπώς για την προσέγγιση των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Της Αγγελικής Σπανού

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι (φωτογραφία), ο οποίος συμμετείχε σε διάσκεψη για την ενσωμάτωση των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη που πραγματοποιείται στα Σκόπια, δήλωσε τα εξής: “Η επικοινωνία με τον κ. Μάθιου Νίμιτς δεν εξαρτάται μόνο από τη ‘Μακεδονία’ αλλά και από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τα προβλήματά τους, τα οποία είναι αρκετά σοβαρά στον τομέα της οικονομίας, ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ελληνική διάθεση για επικοινωνία με τον κ. Νίμιτς”. Πρόσθεσε ότι ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος κ. Γιόλεβσκι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς, ενώ υπογράμμισε ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ακολουθήσει τη δυναμική που θα υποδείξει. “Πιστεύουμε ότι ίδιος ο κ. Νίμιτς θα κάνει την εκτίμηση ποια χρονική στιγμή θα είναι πιο κατάλληλη, για να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός και εμείς είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε και να τον παρακινήσουμε να αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική. Ωστόσο, όλα αυτά δεν εξαρτώνται μόνο από τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’”, τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ε.Ε. θα διαφυλάξει την αξιοπιστία της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία ενσωμάτωσης, εφόσον η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. τον περασμένο Οκτώβριο) ακολουθηθεί από την πολιτική απόφαση να λάβει η ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κάτω από τη βάση
Τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου MAKFAX παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας γνώμης που πραγματοποίησε στο τέλος Μαΐου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.160 ατόμων το Ινστιτούτο “Πρόοδος”, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της (αντιπολιτευόμενης) ΜΚΟ “Πρωτοβουλίες για το διάλογο και τη συνεργασία”. Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του MAKFAX, η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα έχει επιδεινωθεί και ότι αναμένεται επιδείνωση των διεθνοτικών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 21,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ασφάλεια στην ΠΓΔΜ έχει επιδεινωθεί πολύ, ενώ 44,6% υποστήριξε ότι η ασφάλεια έχει σχετικά επιδεινωθεί.
Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι οι διεθνοτικές σχέσεις στην ΠΓΔΜ θα επιδεινωθούν και μόνο 7% των ερωτηθέντων αναμένει τη βελτίωσή τους.
Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να βαθμολογήσουν το έργο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από το 1 έως το 10 (το 1 είναι η ελάχιστη και το 10 η μέγιστη βαθμολογία): 24,7% των ερωτηθέντων βαθμολόγησε το έργο της κυβέρνησης με 1, 16,5% των συμμετεχόντων έδωσε μέση βαθμολογία στο έργο που επιτελεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ενώ 10% των ερωτηθέντων το βαθμολόγησε με 10.

http://www.makthes.gr/news/politics/56571/

Related posts:

Comments