Αυθεντικό το χάλκινο άγαλμα που θυμίζει Μέγα Αλέξανδρο

Είναι εξαιρετικής σπανιότητας, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς να πούμε αν ανήκει στον Λύσιππο

Το άγαλμα που θυμίζει Μέγα Αλέξανδρο έχει ύψος 1,60
  
Το άγαλμα που θυμίζει Μέγα Αλέξανδρο έχει ύψος 1,60

 

Αυθεντικό είναι το άγαλμα τύπου «Αλεξάνδρου» που κατασχέθηκε στη Βόρειο Ελλάδα, σε χέρια αρχαιοκαπήλων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αρχαιολόγοι που εξέτασαν το έργο. Αυθεντικά είναι ένα επίσης χάλκινο κεφαλάκι παιδιού, καθώς και δύο νομίσματα, αρχαίας (525- 500 π.Χ.) και βυζαντινής περιόδου (12ος αιώνας μ.Χ.).

Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ- Βελένη ορίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μέλος της εκτιμητικής επιτροπής με τις αρχαιολόγους Δέσποινα Ιγνατιάδου και Ρόζα Προσκυνητοπούλου μέλη.

Η κ. Βελένη αναφέρει στο «Εθνος» πως πράγματι το άγαλμα είναι εξαιρετικής σπανιότητας, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς να πούμε αν ανήκει στον Λύσιππο ή όχι. Απαιτείται πολλή μελέτη, σύγκρισή του με άλλα παράλληλα (τα ελάχιστα που υπάρχουν) και προσφυγή στη βιβλιογραφία, ώστε να μπορεί να αποφανθεί ο ειδικός επιστήμονας. Ακόμη δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τον αιώνα της δημιουργίας του, αν δηλαδή κατασκευάστηκε τον τέταρτο ή τον τρίτο αιώνα π.Χ.

Δεν παύει όμως να είναι ένα σπουδαίο απόκτημα, το οποίο όταν συντηρηθεί και μελετηθεί και όταν τελειώσουν και οι δικαστικές εκκρεμότητες εκείνων που το κατείχαν παράνομα, θα εκτεθεί -πιθανότατα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το άγαλμα, σε τύπο που θυμίζει Μέγα Αλέξανδρο, έχει ύψος 1,60 και «βάθος» 0,35, πρόκειται δηλαδή για ένα γλυπτό σε σχεδόν φυσικό μέγεθος (ενδεχομένως και φυσικό, δεδομένου ότι ο στρατηλάτης για άλλα φημιζόταν και όχι για το μπόι του).

Ο έφορος Ακροπόλεως Αλέξανδρος Μάντης σημείωσε πως πρέπει να γίνει διασταύρωση με ευρήματα της Πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Λιτή.

Οπως όλα δείχνουν, τα υπόλοιπα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στην ίδια επιχείρηση είναι κίβδηλα ή νεώτερα. Το πόρισμα της εκτιμητικής επιτροπής θα ορίζει την εμπορική αξία των έργων (η αρχαιολογική είναι ανεκτίμητη).

Αν οι αρχαιολόγοι καταλήξουν πως αυτή είναι μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ, τότε οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν για κακούργημα.

Αγγελική Κώττη

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=14728949

Related posts:

Comments