Ονομα ΠΓΔΜ: κινητικότητα στο παρασκήνιο

 
Εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αναμένονται το επόμενο διάστημα  
 
Της Δωρας Αντωνιου
 10-06-10  
 
Εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένει σύντομα η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι μια διαδικασία «ανίχνευσης εδάφους», που έχει γίνει προς την πλευρά των Σκοπίων, είναι μεν ελπιδοφόρα, μένει ωστόσο να φανεί εάν θα τελεσφορήσει στο στάδιο της πολιτικής απόφασης από την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Η ελληνική πλευρά δεν μιλά για αντικατάσταση της διαδικασίας υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, από διμερή διαπραγμάτευση, αλλά για διαδικασία προετοιμασίας προκειμένου μια νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή να έρθει σε συνθήκες που θα επιτρέψουν την οριστικοποίηση συμφωνίας. Μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι με τις κινήσεις που έχουν γίνει και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, έχει περάσει προς κάθε πλευρά το μήνυμα ότι η Αθήνα κινείται ενεργά και εποικοδομητικά για λύση, αλλά η άλλη πλευρά δεν εμφανίζειανάλογη διάθεση.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύονται και οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, στη «Φωνή της Αμερικής», ο οποίος ανέφερε ότι «επίκειται η λήψη δύσκολων αποφάσεων» για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Κάλεσε, δε, τη σκοπιανή πολιτική ηγεσία να εστιάσει στην επιβράβευση, «ένα αξιόλογο μέλλον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.». Με τις δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι η πίεση της Ουάσιγκτον έχει μετατεθεί προς τα Σκόπια, καθώς εξέφρασε στήριξη προς τον κ. Νίμιτς, ενώ χαιρέτισε το «θετικό μήνυμα» του Ελληνα πρωθυπουργού με το όραμά του για πλήρη ενσωμάτωση των Βαλκανίων, άρα και της ΠΓΔΜ, ώς το 2014.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει την ετοιμότητά της να «κλείσει» το θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές θα έχει τα στοιχεία της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Με δεδομένο ότι ο πήχυς αυτός ετέθη από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένα τα περιθώρια αντιδράσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσθετη πίεση

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ΠΓΔΜ θα δει να χάνεται ένα ακόμη ορόσημο στη διαδικασία προς την ενσωμάτωσή της στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, καθώς όχι μόνο δεν αναμένεται να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που συγκαλείται στις Βρυξέλλες, αλλά είναι αμφίβολο εάν τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. να βρεθεί, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, εκτός θεμάτων πρώτης γραμμής, αναμένεται ότι θα επιφέρει πρόσθετη πίεση στη σκοπιανή ηγεσία.

Εν τω μεταξύ, χθες, τα Σκόπια υπέβαλαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το συμπληρωματικό τους υπόμνημα στην υπόθεση της προσφυγής τους έναντι της Ελλάδας. Η Αθήνα θα πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_10/06/2010_403963

Related posts:

Comments