Ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις στα Σκόπια για συμβιβασμό

Ημερομηνία: 12/06/2010
   

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” είναι πρόταση που δεν μπορεί να απορριφθεί.

Της Αγγελικής Σπανού

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρά τη φαινομενική ακινησία.
Διεθνή πίεση προς την ΠΓΔΜ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας παραδέχθηκε δημόσια ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Α. Μιλοσόσκι (φωτογραφία). Από την Αχρίδα, όπου μετέβη την Παρασκευή, προκειμένου να συμμετάσχει, ως προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε περιφερειακή διάσκεψη για την ανεξαρτησία των συνταγματικών δικαστηρίων, δήλωσε ότι “η Μακεδονία βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα για επείγουσα επίλυση του ζητήματος της σχετικής με το όνομα εκκρεμότητας με την Ελλάδα… Από τη Μακεδονία ζητείται να πληρώσει, επιδεικνύοντας πραγματισμό, την έλλειψη πραγματισμού από την πλευρά της Ελλάδας, με άλλα λόγια να πληρώσει συμπεριφερόμενη λογικά τη μη λογική και προκλητική συμπεριφορά της ελληνικής πλευράς”, υποστήριξε ο κ. Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, “η Ελλάδα καταχράται τη θέση της ακόμη και στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου με την ΠΓΔΜ, όπου προσπαθεί να υπαγορεύσει τις συνομιλίες, να επιβάλει λύση, αντί να αφήσει χώρο για αναζήτηση λύσης από κοινού”.

Τελειωμένη ιστορία
Η Δύση είναι αποφασισμένη να επιβάλει την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, υποστηρίζει ανταπόκριση από τα Σκόπια στην εφημερίδα της Σερβίας “Νόβοστι”. Σύμφωνα με διαρροές από δυτικούς διπλωματικούς κύκλους, Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν θα περιμένουν άλλο και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αρθεί άμεσα το αδιέξοδο στο Σκοπιανό. Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει ενημερωθεί για την “πρόταση που δεν μπορεί να απορρίψει”, η οποία προβλέπει ότι η νέα ονομασία θα αντικαταστήσει την προσωρινή ονομασία FYROΜ, αλλά οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της χώρας δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη νέα ονομασία στις διμερείς σχέσεις τους.
Επισημαίνεται επιπλέον ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ ενημερώθηκε ανεπισήμως για την εν λόγω πρόταση κατά την πρόσφατη διάσκεψη για τα Δ. Βαλκάνια στο Σεράγεβο, κατά την οποία δυτικοί διπλωμάτες δεσμεύτηκαν έναντι του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Γκρούεφσκι ότι θα απαιτήσουν από την Ελλάδα να παραιτηθεί του ζητήματος της ταυτότητας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.

Το μνημόνιο της Χάγης

Στο μεταξύ, κατατέθηκε το συμπληρωματικό μνημόνιο της ΠΓΔΜ στο ελληνικό απαντητικό μνημόνιο αναφορικά με την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Πηγές που εμπλέκονται στη δικαστική διαδικασία, τις οποίες επικαλείται ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Α1 των Σκοπίων αναφέρουν ότι η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να είναι προς όφελος της ΠΓΔΜ. Σχετικά με το αποτέλεσμα της διαδικασίας, ωστόσο, ο καθηγητής πανεπιστημίου Ίγκορ Γιάνεφ δήλωσε: “Με αυτήν την προσφυγή είναι πολύ πιθανό ότι σε πρώτη φάση δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα”. Το ρεπορτάζ επισημαίνει επίσης ότι, αν η υπόθεση εξακολουθήσει να εξελίσσεται με την υπάρχουσα δυναμική, ολόκληρη η δικαστική διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί πολύ ταχύτερα από το σύνηθες διάστημα των τριών ή τεσσάρων ετών που διαρκούν παρόμοιες διαδικασίες.
Το σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Αlsat-M υποστηρίζει, αντίθετα, ότι η δικαστική διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και επισημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα η ΠΓΔΜ διαπραγματεύεται με την Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος.

http://www.makthes.gr/news/politics/56681/

Related posts:

Comments