Στο επίκεντρο το Σκοπιανό

Η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, οι παρασκηνιακές επαφές Αθήνας – Σκοπίων εκτός του πλαισίου που καθόρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν ενοχλήσει τους αρμοδίους του ΟΗΕ που ασχολούνται με το πρόβλημα.

Ο γενικός γραμματέας αναμένει ότι ο κ. Παπανδρέου θα τον ενημερώσει πλήρως για το αποτέλεσμα των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και για το κανάλι συνεννόησης που άνοιξαν οι δύο κυβερνήσεις. Οι πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι δύο πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν στενούς συνεργάτες τους στην προσπάθειά τους να βρουν σημείο συμφωνίας για την ονομασία.

Στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ μέσω των «αόρατων», όπως χαρακτηρίζονται, συνεργατών τους οι κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι φέρονται να συζητούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Η αμερικανική πλευρά πιέζει για άμεση επίλυση του προβλήματος, ώστε να μπορέσουν τα Σκόπια με τη νέα τους ονομασία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν επίσης το Κυπριακό, όπου ο κ. Μπαν Κι Μουν έχει αναπτύξει αρνητική δραστηριότητα εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, καθώς αποδέχθηκε το σχέδιο των Βρετανών να μετατραπούν σε διεθνή διάσκεψη όπου θα ασκηθεί διαιτησία.

Στην ατζέντα βρίσκονται, επίσης, το θέμα της πειρατείας που μαστίζει και την ελληνική ναυτιλία και οι Στόχοι της Χιλιετίας εν όψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ -σ’ αυτήν θα λάβει μέρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός κατόπιν πρόσκλησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα θα λάβουν μέρος από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, που έρχεται για τον σκοπό αυτό στη Νέα Υόρκη, και ο Ελληνας αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης.

Από πλευράς του ΟΗΕ αναμένεται να παραβρεθεί και ο Λιν Πάσκοε, στενός συνεργάτης του Μπαν Κι Μουν και «αρχιτέκτονας» του αντιδημοκρατικού σχεδίου Ανάν. Τότε υπηρετούσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ήταν ο αρχηγός της ομάδας του Κυπριακού.

Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που επρόκειτο να αρχίσει χθες το βράδυ με δεξίωση στο ξενοδοχείο Millennium. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη.

Στο περιθώριο της συνόδου των σοσιαλιστών ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ξένους ηγέτες, ενώ ήδη παραχώρησε συνεντεύξεις σε αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πριν από την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη, την Τρίτη το μεσημέρι, ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει της τρίτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πηγή: Ethnos.gr

Related posts:

Comments