“Ένταξη της ΠΓΔΜ ανεξάρτητα από την ονομασία”;

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=49180

Σε πολύ δύσκολη θέση φέρνει τη Νέα Δημοκρατία και τους ευρωβουλευτές της ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ), Ζοζέφ Ντολ ο οποίος ,ευρισκόμενος χθες στα Σκόπια, υποστήριξε με δημόσιες δηλώσεις του την ανάγκη για άμεσο καθορισμό από την Ένωση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχουν οι διαβουλεύσεις στο πρόβλημα της ονομασίας της.

Ο κ.Ντολ αγνόησε, με τις δηλώσεις του αυτές ,τις επανειλημμένες αποφάσεις-συμπεράσματα πολλών ευρωπαϊκών συμβουλίων κορυφής στο παρελθόν σύμφωνα με τις οποίες η επίλυση του ζητήματος του ονόματος αυτής της χώρας είναι «ουσιώδους σημασίας» για την ενταξιακή της προοπτική. Ο κ. Ντολ μίλησε εξ ονόματος ολόκληρης της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ που είναι και η μεγαλύτερη στο Ευρ. Κοινοβούλιο (265 μέλη-ευρωβουλευτές) και στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τους οποίους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Τέλος ο κ.Ντολ με τις δηλώσεις του αυτές παραβιάζει μια πάγια αρχή που όλοι οι ομόλογοι του σεβάστηκαν στο παρελθόν, δηλαδή δεν εκφράζονταν δημόσια για το Σκοπιανό σεβόμενοι το πρόβλημα μιας χώρας μέλους, της Ελλάδας αλλά και –συχνά- το πρόβλημα μιας κυβέρνησης, η οποία προερχόταν το συγγενές προς αυτόν και την ομάδα του κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ.Ντολ λησμόνησε επίσης την απόφαση τη συνόδου κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστίου όπου αποκλίσθηκε κάθε ιδέα ένταξης σ αυτό της ΠΓΔΜ πριν από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της.

Το ζήτημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις επειδή ακριβώς αυτές οι φιλοσκοπιανές δηλώσεις του κ.Ντολ έχουν αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΛΚ με τίτλο “Η Ομάδα του ΕΛΚ ζητάει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ”. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, μολονότι το ζήτημα, λόγω του χαρακτήρα του, ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του Ευρωκοινοβουλίου και κανονικά θα έπρεπε να ασχοληθεί με αυτό η ηγεσία της Ν.Δ. από την Αθήνα.

Στο ίδιο αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΛΚ κείμενο εμφανίζεται ο κ.Ντολ να ζητάει να καθορισθεί “χωρίς καμιά πλέον καθυστέρηση η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ”, ισχυριζόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα πρέπει να περιορισθούν αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ καθώς και ότι η ημερομηνία έναρξης αυτών των διαπραγματεύσεων θα συμβάλει κατά την άποψη του κ.Ντολ στη δημιουργία ενός… ήρεμου κλίματος στην περιοχή.

Τέλος έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ.Ντολ κάλεσε την Βελγική κυβέρνηση τη χώρας δηλαδή που αναλαμβάνει την άσκηση της εξάμηνης προεδρίας στην Κοινότητα από την 1η Ιουλίου μέχρι τα τέλη του έτους ,να λάβει υπόψη της τη πρόταση αυτή του ΕΛΚ και να προχωρήσει στον καθορισμό της ημερομηνίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο καλείται τώρα να χειρισθεί ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας όταν θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια ενός δείπνου εργασίας με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό αυτή της χώρας Υβ Λετέρμ για να συζητήσουν σχετικά με τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας.

Comments are closed.