ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Πιθανή επίλυση εντός εβδομάδων!

  
  
Ημερομηνία: 30/06/2010

Εντυπωσιακή κινητικότητα καταγράφεται στο Σκοπιανό. Παρόλο που η ουσιαστική διαπραγμάτευση καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, διαμορφώνουν ατμόσφαιρα αναμονής ραγδαίων εξελίξεων. 

Της Αγγελική Σπανού

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, κ. Στέφαν Φούλε, σε συνέντευξή του στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό Alsat-M, μετά τις εκτιμήσεις της επικείμενης βελγικής προεδρίας της Ε.Ε. ότι τα Σκόπια και η Αθήνα οδεύουν ολοταχώς προς πιθανή επίλυση της ονομασίας εντός των επόμενων εβδομάδων, επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ελπιδοφόρες. Ωστόσο εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, όσον αφορά τις προθεσμίες, τονίζοντας ότι γίνεται λόγος για ένα ευαίσθητο ζήτημα με επιπτώσεις στο εσωτερικό και των δύο χωρών.
“Μπορώ να επιβεβαιώσω πως είχα μια θετική συζήτηση και με τους δύο πρωθυπουργούς (…) Και εγώ είμαι ενθαρρυμένος, καθώς βλέπω πως αμφότερες οι πλευρές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας, ώστε τα Σκόπια να λύσουν τελικά αυτό το ζήτημα για να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία και να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο κ. Φούλε.
Σημείωσε επίσης ότι “και οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα αποφασισμένες και ότι συμπεριφέρονται επαρκώς υπεύθυνα. Το ζήτημα αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και πολύ καιρό και το οποίο έχει εσωτερικές επιπτώσεις σε αμφότερες τις χώρες. Δεν μπορείτε να αναμένετε εκπλήξεις κατά τη διάρκεια μερικών ημερών ή εβδομάδων. Αυτά ίσως είναι ότι είχα να σας πω, καθώς δεν θέλω να πλήξω τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει σε αυτές τις προσπάθειες”.

Περιμένουν πρόταση Νίμιτς
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων “Vreme”, ο γ.γ. του κυβερνώντος κόμματος της ΠΓΔΜ VMRO-DPMNE και διαπραγματευτής κ. Μάρτιν Πρότογκερ δήλωσε ότι “υπάρχουν εντατικότερες διαβουλεύσεις με τον κ. Νίμιτς, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάποια πρόοδο, καθώς δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση, επί της οποίας θα αποφαίνονταν οι δύο πλευρές. Αναμένουμε πρόταση, ώστε εν συνεχεία να μπορέσουμε να συζητήσουμε κατά πόσο αυτή είναι αποδεκτή ή όχι για εμάς και τους πολίτες μας και γιατί συμβαίνει αυτό”.
Ερωτηθείς ο κ. Πρότογκερ σχετικά με τα αποτελέσματα των συναντήσεων των δύο πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για “καλή ευκαιρία να εμπεδωθεί επικοινωνία σε προσωπικό επίπεδο, η οποία σε συγκεκριμένη φάση θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη”. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επιλυθεί σε μια 20 λεπτών διάρκειας συνάντηση, σε ένα χώρο όπου απ’ έξω περιμένουν τα ΜΜΕ. Γι’ αυτό είναι σημαντική η διαδικασία στον ΟΗΕ, όπως και η δράση του κ. Νίμιτς.
Τέλος, κληθείς ο κ. Πρότογκερ να εκφράσει την άποψή του για το ποιος γεωγραφικός προσδιορισμός από αυτούς που κυκλοφορούν τελευταία στην κοινή γνώμη (“Βόρεια” και “Vardarska) είναι περισσότερο αρνητικός για την ΠΓΔΜ, απέφυγε να απαντήσει στην, όπως την χαρακτήρισε, αμφιλεγόμενη ερώτηση, διότι οποιαδήποτε απάντησή του μπορεί να ερμηνευτεί λανθασμένα και να αποτελέσει εκκίνηση άσκοπων συζητήσεων, οι οποίες μπορεί να πλήξουν τις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

http://www.makthes.gr/news/politics/57479/

Related posts:

Comments