Σκόπια - Κατάργηση του απορρήτου σε Ιnternet και Κινητά για να διαφυλαχτεί η “Εθνική Κυριαρχία και Ακεραιότητα” της χώρας

Η Ελευθερία της Έκφρασης και ο Σεβασμός της Ιδιωτικότητας κατάντησαν ανέκδοτο στα Σκόπια

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στην γειτονική χώρα η ψήφιση του πρόσφατου νόμου σχετικά με την κατάργηση του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω του Διαδικτύου και των Κινητών Τηλεφώνων.

Σύμφωνα με το Waz.Euobserver, η Σκοπιανή κυβέρνηση κατάφερε με ένα μόνο ψήφο διαφορά Υπέρ να περάσει τον επίμαχο νόμο στο Σκοπιανό κοινοβούλιο, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί την Ανωνυμία. Ο νόμος αναφέρει πως το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας δικαιούται να ζητάει από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου (Ιnternet) όποια πληροφορία κρίνει απαραίτητη και αυτοί φυσικά πρέπει να την παρέχουν.
Οι Πάροχοι είναι πλέον αναγκασμένοι να διατηρούν μια πληροφορία για 24 μήνες και να επιτρέπουν απευθείας πρόσβαση στο Υπουργείο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Το Υπουργείο μπορεί πλέον να εντοπίζει οποιονδήποτε Χρήστη Internet ή κινητού τηλεφώνου επιθυμεί.
Επόμενο ήταν ο νέος νόμος να προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες. “Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός,” σύμφωνα με την Διεύθυνση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της ΠΓΔΜ. Για να συμπληρώσει, “Ο νόμος παραβιάζει τις Συνταγματικές Βασικές Αρχές για την Ελευθερία και το απαραβίαστο όλων των μορφών της Επικοινωνίας.”
Η απάντηση του Υφυπουργού Μεταφορών της ΠΓΔΜ σχετικά με το θέμα ήταν ενδεικτική της νοοτροπίας που επικρατεί στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, “Είναι φανερό ποιά ομάδα πολιτών στοχοποιείται από αυτόν τον νόμο και αυτοί είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν εναντία στο Κράτος, στην Εθνική Κυριαρχία και Ακεραιότητα. Αν κάποιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους σε αυτήν την περιγραφή, είναι δικό τους πρόβλημα.”

Related posts:

Comments