Με άδεια του Σουλτάνου το 1831, η ανακαίνιση του ιστορικού ναού Παναγίας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

07.07.2010

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Δημοσιεύουμε το φιρμάνι στα οθωμανικά τουρκικά και την μετάφρασή του που είναι συγκλονιστική για το ύφος της

Ο χώρος του ναού βεβηλώνεται καθημερινά αφού κάποιοι απερίσκεπτοι νεοέλληνες τον μετέβαλαν σε …δημόσια ουρητήρια

Ο νεωκόρος Γεώργιος Χαλκίδης μαζεύει τσιγάρα, κουτιά από μπύρες, πίτσες, προφυλακτικά, σύριγγες μέχρι και ακαθαρσίες, λέγοντας ότι το κακό έχει παραγίνει

«Δεν ζητούμε επιχορήγηση για το ναό αλλά μόνο την επιτήρησή του» θα πει ο ιερέας

«Εκποιήσαμε το όλα τα χρυσά τάματα και τιμαλφή των πιστών για να εξασφαλίσουμε πόρους να συντηρήσουμε και να ανακαινίσουμε το ναό. Δεν θέλουμε χρήματα ζητούμε μόνο να τον διαφυλάξουμε απλώς από βάνδαλους και βέβηλους. Αφήνουμε τα φώτα ανοιχτά το βράδυ, θέλουμε την επιτήρησή του να μην μας βάλλουν φωτιά και καεί να μη αφήσουν αναμμένα τσιγάρα λέει ο ιερέας παπά Βασίλης Χαδήρογλου. Η επίσκεψή μας του δίνει την αφορμή να αναφερθεί και στο σεβασμό κι ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι επισκέπτες αφού περιλαμβάνεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και αναφέρεται στους τουριστικούς οδηγούς. Δύο φορές το χρόνο ο ναός γιορτάζει. Την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου και στα Ελευθέρια της Κομοτηνής όπου έρχεται και η θαυματουργή εικόνα. Από της λειτουργίας του και μέχρι σήμερα καθημερινά προσφέρει συσσίτιο αγάπης σε απόρους συμπολίτες ενώ αμέτρητα είναι τα μυστήρια γάμοι βαφτίσεις κλπ που τελούνται κάθε Σαββατοκύριακο.

Άγνωστοι κατήντησαν δημόσια ουρητήρια τον ιστορικό ναό της Παναγίας

“Κατήντησαν δημόσια ουρητήρια τον ιστορικό ναό της Παναγίας” μας λέει αγανακτισμένος ο νεωκόρος Γιώργος Χαλκίδης που καθημερινά βρίσκει τα πιο απίστευτα πράγματα αφού περίεργοι άνθρωποι έρχονται εκεί να τον αμαυρώσουν κάνοντας τις φυσικές τους ανάγκες. Άγνωστα άτομα μουτζουρώνουν τους τοίχους της ιστορικής εκκλησίας, εκτονώνονται γράφοντας συνθήματα στο βυζαντινό τείχος του Θεοδοσίου που την περιβάλλει αγνοώντας την ιστορικότητά του.

Έγγραφα ντοκουμέντα έτους 1831

Ανάγκη επισκευής του ναού μετά από τον σεισμό που υπέστη

Πως έδωσε την άδεια ο Σουλτάνος για την επισκευή του ναού της Παναγίας επί τουρκοκρατίας. Το σχετικό φιρμάνι στα οθωμανικά τουρκικά εξασφάλισε ο «Χρόνος» το οποίο αποδίδουμε σε ελληνική μετάφραση αποκτώντας πρόσβαση σε μια άγνωστη ιστορική πηγή αλλά και στο πώς διαμορφωνόταν οι σχέσεις τότε με σεβασμό που άγγιζε τα όρια της δουλικότητας ήταν γραμμένο το γράμμα του ταπεινού προσευχητή αδύναμου υπηρέτη σας στο ισχυρό κράτος έγραφε ο τότε επιστολογράφος νομικός αλλά και στο ίδιο εκφραστικό στυλ και ο Πατριάρχης Κων/πόλεως. Ακολουθεί η πλήρης μετάφραση των σχετικών εγγράφων.

Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η διαπίστωση του εκπροσώπου του Πατριάρχη Κομοτηνής και το αίτημα του Πατριαρχείου σχετικά με την Εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται στην Κομοτηνή, λόγω σεισμού και διαφόρων άλλων αιτιών που έθεσαν την ανάγκη για επισκευή. Η αναφορά του ταπεινού, προσευχητή και αδύναμου υπηρέτη σας μέσα στο ισχυρό κράτος. Ο μητροπολίτης της Κομοτηνής μαζί με μια ομάδα Χριστιανών που είναι υπήκοοι του Οθωμανικού κράτους, ήρθαν και εξέφρασαν τα έξης: “Ο αρχαίος ναός που ονομάζεται «Εκκλησία της Παναγιάς» και βρίσκεται εντός του κάστρου της Κομοτηνής, η οποία από την εποχή της κατάκτησης της ανήκει σε εμάς, από τον σεισμό που συνέβη και επειδή δεν κατασκευάστηκε εδώ και αρκετό καιρό, η σκεπή και οι τέσσερις της τοίχοι με το πέρασμα του χρόνου ρήμαξαν. Επιπλέον, ένα μικρό μέρος της έφτασε στο βαθμό κατάρρευσης. Δεν είναι πλέον δυνατόν να πραγματοποιηθούν εντός αυτής τελετές για το Χριστό και ανάγνωση του Ευαγγελίου που έχει πραγματική αξία. Υπάρχει άμεση και γρήγορη ανάγκη για την επισκευή της χωρίο να γίνει κάποια προσθήκη πάνω στο προηγούμενο σχέδιο που βρισκόταν έως τώρα η οικοδομή. Με αφορμή, την παράκληση τους για να δοθεί άδεια επισκευής και επαναλειτουργίας του ναού, ζήτησαν να γίνω μεσολαβητής και να φτάσει το αίτημα τους στην πύλη του ισχυρού κράτους ώστε να βγει διαταγή που το περιεχόμενό της θα περιέχει δόξα και τιμή. Αυτοί οι αιτούμενοι, εγώ ο δούλος σας μαζί με το μεσολαβητή του αρχικλητήρα του ισχυρού κράτους βοιβόδα Χουσείν Μπέι και με μερικούς έμπειρους Μουσουλμάνους που η δουλειά τους είναι οι σκεπές και οι τοίχοι και ο πρώτος γραμματέας από το Νομικό Συμβούλιο (Θρησκευτική Βουλή), ο προσευχητής σας μαζί με τον αρχιτέκτονα της Κομοτηνής υπηρέτης σας, αφού πήγαμε στην αναφερόμενη εκκλησία, εξετάσαμε πόσα έξοδα θα χρειαστεί για την επισκευή της και τα καταμετρήσαμε. Στην μέτρηση που πραγματοποιήσαμε, παρατηρήσαμε ότι είναι χτισμένη πάνω σ’ ένα οικόπεδο που το μήκος του είναι 27 πήχης, το πλάτος του 25 πήχης και οι τέσσερις πλευρές του έχουν ύψος 10 πήχης πέτρινους τοίχους ενώ η σκεπή της είναι ξύλινη και το ταβάνι σκεπασμένο με κεραμίδια. Ο εσωτερικός χώρος είναι σουβατισμένος , χρώματος άσπρου, με τρείς ξύλινες πόρτες. Αφού καταγράφηκαν αυτά, αργότερα συζητήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες αλληλογραφίες και να σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να πραγματοποιηθεί η επισκευή αυτή. Κατά την περίπτωση αυτή, η διαταγή και το διάταγμα (ferman) ανήκει στο μεγαλειότατο Σουλτάνο.


Έτος 1247, 17η μέρα του μήνα Rebiyϋlevvel (26 Αυγούστου 1831)

Ο Δικαστής του Νομικού Συμβουλίoυ της Κομοτηνής, ο Μεχμέτ Κιαμήλ (ο προσευχητής σας στο Μεγαλειώδες Οθωμανικό Κράτος).

Η επιστολή του πατριάρχη Κων/πόλεως προς τον σουλτάνο έχει ως εξής:

Πολύχρονε, καλοσυνάτε, ελεήμονα κύριε µου Σουλτάνε, να ζήσετε μέσα σε συνεχή επιτυχία

Η Εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται στην Κομοτηνή και ανήκει στους ταπεινούς Ρωμιούς από την εποχή της κατάκτηση της, λόγω σεισμού που συνέβη και επειδή δεν είδε καμία επιδιόρθωση εδώ και αρκετό καιρό, η σκεπή και οι τέσσερις της τοίχοι µε το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να γκρεμίζονται και ένα μέρος της έφτασε σε βαθμό κατάρρευσης. ‘Έχοντας την άδεια επισκευής και λειτουργίας στην οποία αναφέρεται ότι, όπως το παλαιό σχέδιο , χωρίς να προστεθεί τίποτα στην προηγούμενη οικοδομή, οι ραγιάδες σας πήγαν στο δικαστή της Κομοτηνής και οι υπηρέτες σας ο Βοιβόδας µε μερικούς Μουσουλμάνους και τον αρχιτέκτονα καθώς επίσης και ο προσευχητής σας, ο δικαστής του Νομικού Συμβουλίου, όλοι μαζί αφού εξερεύνησαν την αναφερόμενη εκκλησία και αφού έγιναν οι καταμετρήσεις, έθεσαν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η επισκευή χωρίς να υψωθούν και να πλατύνουν οι τοίχοι. Υποβάλλω την αίτηση µου επισυνάπτοντας σ’ αυτήν την δικαστική απόφαση κι ένα έγγραφο, διάγραμμα του παλιού σχεδίου της Εκκλησίας. Ζητώ την συγκατάθεση σας για την επισκευή και την επιδιόρθωση της αναφερόμενης εκκλησία εφ’ όσον το διάταγμα ανήκει στον πολύχρονο, καλοσυνάτο και ελεήμονα αφέντη µου Σουλτάνο.

ο Υπηρέτης σας, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως των Ρωμιών και των κοινοτήτων, Μητροπόλεων που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη».

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=57531

Related posts:

Comments