Εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου

Γερουλάνος: Διατήρηση και διάσωση της πλούσιας ιστορίας του νησιού
 

Ως μια σημαντική στιγμή για τη διατήρηση και διάσωση της πλούσιας ιστορίας του νησιού, χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, την έναρξη λειτουργίας του πλήρως ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου και της νέας σημαντικής έκθεσης ευρημάτων που φιλοξενούνται σε αυτό.

Κατά την τελετή εγκαινίων ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της ανακατασκευής του Μουσείου της Θάσου το οποίο -όπως υπογράμμισε- μετά τις εργασίες που έγιναν συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της βόρειας Ελλάδας και το σημαντικότερο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η έκθεση του Μουσείου της Θάσου περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τα ιστορικά έως και τα βυζαντινά χρόνια. Ο προϊστάμενος της ΙΗ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ζήσης Μπόνιας τόνισε ότι «τα ευρήματα του Μουσείου προέρχονται αποκλειστικά από το νησί της Θάσου και συγκεντρώθηκαν μετά από πολύχρονες έρευνες τόσο της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, όσο και της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Στην αρχαιότητα η Θάσος αποτελούσε μία από τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, με ισχύ η οποία οφείλεται στον πλούτο του νησιού σε μάρμαρο, σε μέταλλα, στο χρυσό, την αλιεία καθώς επίσης και την εκμετάλλευση της γεωργικής της παραγωγής.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 1400 τ.μ. ενώ περιλαμβάνει πάνω από 1700 αντικείμενα. Συνολικά υπάρχουν 32 προθήκες στο Μουσείο, ενώ στον ίδιο χώρο βρίσκονται 95 μεγάλα πανό με όλες τις πληροφορίες για τους επισκέπτες σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά).

Εκτός από τα αντικείμενα που εκθέτονται στις 16 αίθουσες του Μουσείου, φιλοξενούνται στον υπόγειο χώρο αρχαία ερείπια της κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου τα οποία είναι ορατά αλλά όχι επισκέψιμα.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου άρχισε να πραγματώνεται από την αείμνηστη Μαρίνα Σγούρου, η οποία πέθανε το 2005 ενώ στη συνέχεια ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2009 από τη Δήμητρα Μαλαμίδου η οποία δήλωσε στη διάρκεια των εγκαινίων: «η δημιουργία του Μουσείου ήταν μια μεγάλη εμπειρία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω των πενιχρών οικονομικών μέσων. Οι στόχοι μας είναι να λειτουργήσει το μουσείο της Θάσου όχι ως περιφερειακό αλλά ως ένα σύγχρονο μουσείο με πολλαπλές δράσεις».

  

10/07/2010


 

Related posts:

Comments