Ξαναστήνουν το τρόπαιο του Οκταβιανού

Αναπαράσταση του βωμού του Οκταβιανού Αυγούστου

Μια ιστορική στιγμή, μια ιστορική ναυμαχία και ένα ιστορικό μνημείο θα ξεδιπλώνονται σύντομα στα μάτια των επισκεπτών του Ακτίου στην Πρέβεζα. Εκεί όπου ο Οκταβιανός Αύγουστος έστησε τα περιφανή σημάδια της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Ακόμα και τα έμβολα των πλοίων του στόλου τους είχε περιλάβει στην κατασκευή.

Από το μνημείο αυτό, που το περιγράφουν οι αρχαίοι περιηγητές (o βωμός έχει διαστάσεις 22μ. επί 4,5 και φέρει δύο ζωφόρους), δεν σώζονται σήμερα και πολλά. Οι καταστροφές που υπέστη ξεκινούν από τον 3o αιώνα μ.Χ. με τις επιδρομές των Ερούλων και φτάνουν έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περιελάμβανε μια πιόσχημη στοά, έναν μεγάλο βωμό και, πιο κάτω, αναλημματικούς τοίχους με αναβαθμούς (όπου είχαν ενσωματωθεί και τα έμβολα) και έναν ναΐσκο αφιερωμένο στους θεούς - προστάτες του νικητή αυτοκράτορα: στον Ποσειδώνα, τον Αρη και τον Απόλλωνα. Προς τιμήν του τελευταίου, μάλιστα, μέσα στη στοά φυτεύονταν δάφνες σε γλάστρες, οι οποίες έχουν εντοπιστεί από τις ανασκαφές.

Ο έφορος αρχαιοτήτων Ηπείρου Κωνσταντίνος Ζάχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης, παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες για την αποκατάσταση του λόφου επί του οποίου εδράζεται το μνημείο και του ίδιου του μνημείου.

Το ΚΑΣ έχει εγκρίνει τη μελέτη για το μουσείο, όπως ενέκρινε και για το μνημείο αλλά και για τη βόρεια νεκρόπολη. Η συνολική χρηματοδότηση για τη Νικόπολη από το ΕΣΠΑ φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ ο χάλκινος καλυκωτός κρατήρας από την αμερικανική φημισμένη συλλογή της Σέλμπι Γουάιτ δεν επαναπατρίζεται κατά κυριολεξία.

Ηρθε στην Ελλάδα χάρη στο «αδελφάκι» του από τη Σεβαστή Πιερίας, αλλά δεν θα πάει στον τόπο καταγωγής του, τη Μακεδονία. Θα μείνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ύστερα από μια οριακή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου: οκτώ ψήφοι υπέρ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επτά υπέρ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, πρότεινε, και το συμβούλιο αποδέχτηκε, να εκτεθεί ο κρατήρας για δύο χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει ένα ακόμη σημαντικό αρχαίο. Ενα αργυρό, επιχρυσωμένο, φυλλοφόρο στεφάνι.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=20936948

Related posts:

Comments
Νικ says:

Αλήθεια, εμείς γιατί να ενδιαφερόμαστε να στήσουμε το μνημείο του Οκταβιανού, ενός ανθρώπου που η τύχη τα έφερε όλα βολικά, μέχρι και να νικήσει έναν άξιο στρατιώτη, τον Μάρκο Αντώνιο, χωρίς ο ίδιος να έχει ιδέα από πόλεμο. Αν νικούσε ο Μ.Α. με την Κλεοπάτρα, υποθέτω ότι η Ελλάδα θα είχε καλύτερη τύχη μέσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

μητσος says:

δηλαδη θα στησουν μνημειο της ρωμαικης νικης εναντι των Μακεδονων??? δηλδη των Ελληνων?