Αναβλύζει ιστορία από τη Σαλαμίνα

 Πέντε αγάλματα έφεραν στο φως οι παράνομες ανασκαφές
  
ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΧΙΖΑ
  
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010
 
 
Αναβλύζει ιστορία από τη Σαλαμίνα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», σύμφωνα με το οποίο πέντε αγάλματα του 2ου π.Χ.
αιώνα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην κατεχόμενη αρχαία Σαλαμίνα, όπου διενεργούνται ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας με επικεφαλής τον καθηγητή Coskun Οzgunel. Η εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα και φωτογραφίες από τις ανασκαφές και τα ευρήματα, τα οποία επισκέφτηκαν αξιωματούχοι του ψευδοκράτους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τρία από τα πέντε αγάλματα είναι ολόσωμα με ύψος δύο μέτρα και 20 εκατοστά, ενώ τα άλλα δύο είναι ακέφαλα. Εικάζεται, ότι το ένα ανήκει στον Άδη ενώ άλλα δύο είναι αγάλματα σατύρων.
Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρία Χατζηκωστή, δεν ήταν σε θέση να μας δώσει τη δική της εκτίμηση καθώς δεν είχε τεθεί ενώπιον, μέχρι χθες το μεσημέρι, το δημοσίευμα και οι φωτογραφίες. Τόνισε όμως ότι θα γίνουν, οι ανάλογες καταγγελίες και διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, διαδικασία η οποία ακολουθείται εδώ και δώδεκα χρόνια, όταν άρχισαν για πρώτη φορά οι ανασκαφές στην αρχαία Σαλαμίνα. Οι φετινές ανασκαφές άρχισαν στις 9 Ιουλίου και σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κιπρις», ολοκληρώνονται σήμερα 21 Ιουλίου.
Με τις ανασκαφές στην αρχαία Σαλαμίνα είχε ασχοληθεί τον περασμένο Απρίλιο και η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» η οποία, εξαγγέλοντας τις ανασκαφές, ανάφερε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγει το «κέντρο αρχαιολογικών ερευνών» (ΑΚVΑΜ) του ‘πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου’ στην αρχαία Σαλαμίνα Αμμοχώστου, ανευρέθη ο μεγαλύτερος αρχαίος οικισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, οι ανασκαφές στην περιοχή της Σαλαμίνας άρχισαν πριν 12 χρόνια (1998) και μέχρι σήμερα έχουν φέρει στην επιφάνεια πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν στη ρωμαϊκή περίοδο, όπως είναι το ρωμαϊκό χαμάμ, η παλαίστρα, η ψαραγορά και άλλα.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του «κέντρου αρχαιολογικών ερευνών» (ΑΚVΑΜ) και επικεφαλής των ανασκαφών στη Σαλαμίνα, δρ Τζοσκούν Οζγκιουνέλ, ισχυρίστηκε ότι οι Ε/κ από τότε που άρχισαν οι ανασκαφές προσπαθούν να τις παρεμποδίσουν, όμως αυτές συνεχίζονται μαζί με Γερμανούς και Αμερικανούς ερευνητές, φέροντας στην επιφάνεια νέα αρχαία ευρήματα.
Το δημοσίευμα είχε χαρακτηρίσει “ιδιαίτερα ανησυχητικό” ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης, o oποίος ήταν επικεφαλής των ανασκαφών στη Σαλαμίνα μέχρι το 1974. Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Καραγιώργης γνωρίζαμε ότι έπαιρναν μέρος Γερμανοί. Αν τώρα έχουν έρθει και Αμερικανοί ερευνητές τότε τα πράγματα γίνονται πολύ ανησυχητικά και θα πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει επιτακτικά από τις πρεσβείες αυτών των χωρών να κάνουν έρευνα για να εξακριβώσουν ποιοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις ανασκαφές. Πιθανόν, διευκρίνισε, οι Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες και φοιτητές να αγνοούν ότι παίρνουν μέρος σε παράνομες ανασκαφές.
Το ότι πρόκειται για παράνομες ορίζεται από την σύσταση της UΝΕSCΟ (Νέο Δελχί, 1956) περί αρχαιολογικών ανασκαφών που αναφέρει ρητά ότι: «Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης κάθε κράτος-μέλος που κατέχει εδάφη άλλου κράτους-μέλους οφείλει να απέχει από τη διενέργεια αρχαιολογικών ανασκαφών στα κατεχόμενα εδάφη. Στη δε περίπτωση τυχαίων ευρημάτων, ειδικώς κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ενεργειών, οι δυνάμεις κατοχής οφείλουν να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας αυτών των ευρημάτων, τα οποία πρέπει να παραδοθούν κατά το τέλος των εχθροπραξιών στις αρμόδιες αρχές της περιοχής που προηγουμένως βρισκόταν υπό κατοχή μαζί με όλα τα σχετικά με τα ευρήματα στοιχεία».
Μάλιστα η Σύμβαση της Χάγης (επικυρώθηκε από την Τουρκία το 1965), κωδικοποιεί τη δεοντολογία αυτή απαγορεύοντας την αρχαιολογική έρευνα χωρίς την έγκριση της νόμιμης κυβερνήσεως της ενδιαφερομένης χώρας.
Το άρθρο 9, που προστέθηκε στη Σύμβαση της Χάγης το Μάη του 1999 και επικυρώθηκε ήδη από 30 χώρες, τονίζει ακόμη πιο έντονα την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας στην ανάληψη αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες περιοχές.

 
Τo κατέγραψαν οι Βρετανοί από το 1890
Συνεχίζοντας ο κ. Καραγιώργης είπε χαρακτηριστικά ότι, δεν περιμέναμε από τους Τούρκους να διαπιστώσουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικότατο ρωμαϊκό οικισμό. Το 1890 Βρετανοί αρχαιολόγοι έκαναν έρευνες στη Σαλαμίνα διαπιστώνοντας ότι στον χώρο πίσω από το Γυμνάσιο βρίσκονται τα ρωμαϊκά λουτρά και αυτό υπάρχει στα αρχεία του Βρετανικού Μουσείου. Μάλιστα, σημείωσε ο ίδιος, η επιφάνεια των σημείων αυτών ήταν ορατή και οι ανασκαφές θα προχωρούσαν αν δεν τις σταματούσαν βίαια οι Τούρκοι το 1974.
Από το 1998
Οι παράνομες ανασκαφές των Τούρκων στην αρχαία Σαλαμίνα άρχισαν το 1998. Το 2001 είχε εντοπιστεί ένας ρωμαϊκός δρόμος και λουτρά, όπως είχε μάλιστα δημοσιεύσει ο «Φ» μετά από επίσκεψη στον χώρο. Είχαμε μάλιστα συναντήσει τον επικεφαλής των ανασκαφών Οζκιούν Οζκιουνέρ, ο οποίος πολύ προκλητικά είχε δηλώσει ότι «οι ανασκαφές δεν έχουν κανένα πολιτικό χαρακτήρα» και ότι «η αποστολή είχε πάρει άδεια από την Τουρκική Δημοκρατία της Β.Κύπρου» Στα επόμενα χρόνια, μετά από επισκέψεις μας στον αρχαιολογικό χώρο, είχαμε διαπιστώσει ο ρωμαϊκός δρόμος είχε ανασκαφεί πλήρως και διεξάγονταν ανασκαφές στον χώρο πίσω από το θέατρο με στόχο την αποκάλυψη όλων των θερμών πηγών που οδηγούν στα δημόσια λουτρά της πόλης. Έγινε μάλιστα η αποκάλυψη των δωματίων όπου θερμαινόταν το ζεστό και κρύο νερό όπου φάνηκε ότι τα δωμάτια κοσμούνται με ψηφιδωτό «Οpussectile». Πριν μερικά χρόνια, εκτός από τους αρχαιολόγους είχε επισκεφτεί τη Σαλαμίνα ειδικό κλιμάκιο από την Άγκυρα με συντηρητές κάνοντας επεμβάσεις στους ήδη ανεσκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους με πρώτη φάση τις δεξαμενές και τα ψηφιδωτά, ενώ στόχος είναι η τοπιοτέχνηση ολόκληρου του χώρου που καλύπτει το Θέατρο και το Γυμνάσιο της αρχαίας Σαλαμίνας, όπως είχε δηλώσει στο «Φ» ο επικεφαλής της αποστολής. Ολόκληρο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Τουρκία και είναι φανερό ότι στόχος της είναι να προβάλει τη Σαλαμίνα διεθνώς ως τουριστικό προορισμό, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» συνειδητοποιώντας ότι έχει στα χέρια της ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσογείου.
 
 
  
 
 
Οι ανασκαφές στην πόλη και την νεκρόπολη της αρχαίας Σαλαμίνας είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση και οι πιο σημαντικές που έγιναν ποτέ στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Άρχισαν το 1952 και επεκτάθηκαν σημαντικά τη δεκαετία του 1960. Συνεχίστηκαν ώς την τελευταία εβδομάδα πριν την τουρκική εισβολή. Ο αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας, που επεκτείνεται από την ακτή του κόλπου της Σαλαμίνας ως το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και τα ανατολικά του χωριού Έγκωμη, χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο εντυπωσιακούς στον χώρο της Μεσογείου. Τα δημόσια κτίρια τους, ιδίως το ευρύχωρο θέατρο του, χρησιμοιπούνταν συχνά μετά τη μερική αναστήλωσή τους, για παραστάσεις αρχαίων ελληνικών τραγωδιών από θεατρικά συγκροτήματα από Κύπρο και Ελλάδα. Η νεκρόπολη της Σαλαμίνας με τους βασιλικούς της τάφους, που προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στους αρχαιολόγους και τους ελληνιστές όταν ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1960, αναβίωσαν τα «Ομηρικά» έθιμα ταφής με τις θυσίες αλόγων και αρμάτων και τον πλούτο των κτερισμάτων που περιείχαν
  

Related posts:

Comments