Θεσσαλονίκη-12ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην «Παναγία Σουμελά» στο όρος Βέρμιο22 Ιουλίου 2010

Τετρακόσιοι πενήντα νέοι και νέες, ποντιακής καταγωγής, εκπρόσωποι της πλειονότητας των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας και της Ελληνικής Διασποράς, έλαβαν μέρος στο τετραήμερο “Συναπάντημα της Νεολαίας των Ποντιακών Σωματείων”, που διοργανώθηκε για δωδέκατη συνεχή χρονιά, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Βέρμιο, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιδρύματος “Παναγία Σουμελά”.

Μέσα από ποικίλες ομιλίες και παρουσιάσεις, με θεματικές ενότητες, όπως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, η οικολογία και το περιβάλλον, τεχνολογία και διαδίκτυο, οι νέοι και οι νέες αντάλλαξαν ιδέες και κατέθεσαν ενδιαφέρουσες απόψεις.

Με στόχο την ενίσχυση της ποντιακής διαλέκτου, παρουσιάστηκαν και φέτος δύο θεατρικά έργα. Το έργο “ο Φίλ’ππον” του Στάθη Ευσταθιάδη, από τον θίασο του σωματείου Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας και η κωμωδία “Η ανιψιά τη Βέβαια”, του Φίλωνος Κτενίδη, από το θίασο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη.

Ιδιαίτερο τόνο στη φετινή διοργάνωση έδωσε η Βυζαντινή Παραδοσιακή Χορωδία του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου “Αλέξανδρος Υψηλάντης”, Νέας Τραπεζούντας Πιερίας, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη, Λάζαρου Τζορμπατζίδη.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Παναγία Σουμελά” Γιώργος Τανιμανίδης ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν οι Νομάρχες Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, η Δήμαρχος Βεροίας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Βεροίας, Γιώργος Μιχαηλίδης και η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου.

Οι εργασίες έκλεισαν με την ανάγνωση ψηφίσματος, με το οποίο οι συμμετέχοντες ζητούν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων των γενοκτονιών των λαών του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=10877

Related posts:

Comments