Τα 5.398… μυστικά του Τουταγχαμών

Τα μυστικά του Τουταγχαμών «κυκλοφορούν» πλέον στο Διαδίκτυο. Με ένα «κλικ» και μια περιήγηση, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε όλη την έκταση της ανακάλυψης, η οποία «βγαίνει» από τη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκρίφιθ και «συναντά» όποιον επιθυμεί να τη γνωρίσει. Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Γιάρομιρ Μάλεκ, ο κάτοχος του αρχείου Τουταγχαμών.

Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τις ξεχασμένες λεπτομέρειες του τάφου σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. «Θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν το πιο σημαντικό, διότι η ανακάλυψη είναι γνωστή», λέει. «Δεν ανήκει μόνο στους Αιγυπτιολόγους ή στην Αίγυπτο. Ολοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να δουν τι υπάρχει στον τάφο».

Η ιδέα της ιντερνετικής καταγραφής του υλικού ξεκίνησε με την πίστη και το πάθος μιας ομάδας ανθρώπων (χρηματοδότηση δεν υπήρχε), το 1993, όταν ο Μάλεκ κατάλαβε ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ευρημάτων του τάφου του Τουταγχαμών είχε μελετηθεί σωστά και δημοσιευτεί, μια κατάσταση την οποία περιέγραψε ως «απαράδεκτη».

Η ομάδα άρχισε, εις βάρος του προσωπικού της χρόνου, το 1995 την καταγραφή των αρχείων σε έναν από τους πρώτους δικτυακούς τόπους, αφιερωμένο στην Αιγυπτιολογία, υπό τον τίτλο «Τουταγχαμών: Ανατομία μιας ανασκαφής».

Τα ευρήματα του Κάρτερ, του ανθρώπου που ανακάλυψε και μελέτησε τον τάφο, καταγράφονταν σε περισσότερες από 3.500 γραπτές γραμμένες κάρτες, με τις συμπληρωματικές σημειώσεις από τον χημικό και συντηρητή του και περιελάμβαναν περισσότερες από 1.000 εικόνες από τον φωτογράφο του. Υπήρχαν επίσης περίπου 60 χάρτες και τα σχέδια της ανασκαφής, καθώς και εκατοντάδες εύθραυστες σελίδες από περιοδικά και ημερολόγια του Κάρτερ.

Σε τρεις μήνες το σάιτ ολοκληρώνεται (ήδη έχει καταγραφεί το 98%) και η προσδοκία είναι ότι, εκτός από το κοινό, θα προσελκύσει και τους επιστήμονες (θα ασκήσει «ηθική πίεση» στους αιγυπτιολόγους) στο να μελετήσουν εις βάθος τη συλλογή.

Συνολικά τα 5.398 αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο καλύπτουν κάθε πλευρά της αιγυπτιακής ζωής, από τα όπλα και τα άρματα, τα μουσικά όργανα, τα ρούχα, τα καλλυντικά έως μια τούφα από τα μαλλιά της βασιλικής γιαγιάς. Μερικά, όπως η χρυσή μάσκα ταφής του Τουταγχαμών, είναι άμεσα αναγνωρίσιμα, αλλά πολλά δεν τα γνωρίζουν καλά, ακόμη και οι εμπειρογνώμονες.

«Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι να δούμε τι υπάρχει στον τάφο στο σύνολό του», λέει ο Τζον Τέιλορ από το Βρετανικό Μουσείο. «Φαίνεται να δίνεται πολλή έμφαση στις μούμιες και στα κοσμήματα, αλλά αυτά είναι μόνο μέρος μιας περίπλοκης σειράς αντικειμένων. Μόνο αν έχει μελετήσει κανείς το σύνολο των ευρημάτων μπορεί να καταλάβει γιατί βρίσκονται εκεί».

  • «Κατάρα»
    «Η πραγματική κατάρα του Τουταγχαμών είναι ότι οι Αιγυπτιολόγοι έχουν την τάση να αποφεύγουν να εργαστούν πάνω στο υλικό», υποστηρίζει η Μαριάν Ιτον-Κράους, μία εμπειρογνώμονας η οποία έχει γράψει τρία βιβλία σχετικά με αντικείμενα από τον τάφο. «Αυτά τα κομμάτια είναι όμορφα. Η μελέτη τους απαιτεί πολλή δουλειά και γνώσεις όχι μόνο για τον συμβολισμό αλλά και για την τεχνολογία».

Αντιγόνη Καράλη

Πηγή: Ethnos.gr

Related posts:

Comments