Τα σκουπίδια «πνίγουν» τα αρχαία μνημεία


29/7/2010

Ο αρχαιολογικός χώρος Βούντενης Αχαΐας

Ο αρχαιολογικός χώρος Βούντενης Αχαΐας

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχει δαπανήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Βούντενης Αχαΐας. Ωστόσο, δίπλα λειτουργεί ΧΥΤΑ που αποτρέπει τις επισκέψεις στον χώρο. «Ουδείς τουρίστας πρόκειται να πάει πίσω από τα απορριμματοφόρα και περνώντας από τα βουνά των σκουπιδιών με την έντονη δυσοσμία και τα μαύρα υγρά στον παρακείμενο χείμαρρο» λένε οι κάτοικοι.

Το θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων επρόκειτο να εξεταστεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ωστόσο προέκυψε πως ο φάκελος δεν είναι πλήρης και έτσι αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, το 1993 άρχισε να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ σε απόσταση 1,5 χιλ. από κατοικημένες περιοχές και έως το 1998 η λειτουργία του πληρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους.

«Σταδιακά όμως, λόγω της μη καθημερινής κάλυψης των σκουπιδιών και της ανεξέλεγκτης απόρριψης κάθε είδους υλικού, άρχισαν τα προβλήματα. Τα σκουπίδια μένουν άταφα επί μήνες και μόνο μετά από κινητοποιήσεις στα τοπικά ΜΜΕ φιλοτιμούνται να τηρήσουν για λίγες μόνο μέρες τον βασικό κανόνα της ταφής. Οι τόνοι των άταφων σκουπιδιών συντηρούν πλήθος γλάρων, χάσκουν στα πρανή των παλιών ταμπανιών, δημιουργούν ασταθές υπόβαθρο με κίνδυνο κατολισθήσεων, το καλοκαίρι έχουμε συχνά φαινόμενα αυτανάφλεξης. Η εικόνα θυμίζει ‘ελεγχόμενη’ χωματερή.

Σε απόσταση 500 μέτρων υπάρχει το τεράστιο μυκηναϊκό νεκροταφείο με πολλούς ανασκαμμένους θαλαμωτούς τάφους και τάφους μνημειακής αρχιτεκτονικής, το μεγαλύτερο του είδους του, τεράστιας αξίας, αναγνωρισμένο από το ΥΠΠΟ από το 1992, οργανωμένο με κοινοτικά χρήματα ως αρχαιολογικό πάρκο».

Συνήγορος των επιχειρημάτων των κατοίκων είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Θωμάς.

Ο δήμος Πατρέων εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο, Αν. Φούρα. Βασικό επιχείρημα είναι πως ο ΧΥΤΑ διαθέτει «την πλέον σύγχρονη υποδομή περίφραξης και περιφρούρησης του χώρου, ζύγιση και έλεγχο των εισερχομένων φορτίων απορριμμάτων, γραφεία και χώρους εξυπηρέτησης του προσωπικού, οδικό δίκτυο πρόσβασης στον χώρο, δίκτυα ύδρευσης και πυρόσβεσης, δίκτυα τηλεφώνου και ηλεκτροφωτισμού, μετεωρολογικό σταθμό και εξοπλισμένο βιοχημικό εργαστήριο».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=22492984

Related posts:

Comments