“Εξέγερση” Δημοσιογράφων στα Σκόπια εναντίον Κυβέρνησης Γκρούεφσκι

Σκοπιανοί δημοσιογράφοι ετοιμάζουν μια “Δημοσιογραφική εξέγερση”, όπως την αποκαλούν, κατά την διάρκεια της ημέρα της Ανεξαρτησίας στα Σκόπια, σύμφωνα με το BalkanInsight.com. Οι Σκοπιανοί δημοσιογράφοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να εκδηλώσουν την έντονη αντίθεση τους με την κατάφωρη παραβίαση του Δικαιώματος της Ελεύθερης Έκφρασης από την Σκοπιανή Κυβέρνηση που επικρατεί στην γειτονική χώρα αναφορικά με τους Δημοσιογράφους.

Οι Δημοσιογράφοι έχουν στοχοποιηθεί και οι πολιτικοί μπορούν να τους χτυπήσουν ανελέητα εάν δεν μείνουν ευχαριστημένοι με τα κείμενα που δημοσιεύουν. Πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι επίσης μέρος αυτς της πίεσης,¨ δηλώνει η Ταμάρα Καυσίδης στο Balkan Insight.

Αφορμή για την κίνηση στάθηκε το σκάνδαλο με την απόλυση 8 δημοσιογράφων από το τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal 5 TV, η οποία θεωρήθηκε κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Μία από τις απολυμένες, η Βέσνα Κοβανέφσκα-Τρπτσέφσκα σε μια ανοικτή επιστολή έδειξε ηθικούς αυτουργούς της απόλυσης τους, τον Μάρτιν Προτογκέρ, στενό συνεργάτη του Γκρούεφσκι καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος VMRO-DPMNE .

Οι διοργανωτές της κίνησης επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως η Δημοσιογραφία στα Σκόπια από την εποχή που δημιουργήθηκε το νεοσύστατο κράτος έχει αγγίξει πάτο. Και δεν έχουν άδικο. Τα παραδείγματα είναι παραπάνω από αρκετά [1], [2], [3].

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι του γνωστού δημοσιογράφου Μπράνκο Γκέροσκι, μια από τις λίγες πραγματικά ανεξάρτητες φωνές στην ΠΓΔΜ που είχε την τόλμη να διατυπώνει τις απόψεις του δημόσια, παρά τις επιθέσεις, ακόμη και απειλές κατά της ζωής του.

Ο Γκέροσκι είχε υποστηρίξει ότι ο Γκρούεφσκι, με αφορμή την εκκρεμότητα της ονομασίας, καλλιεργεί ένα κλίμα «εθνικιστικής υστερίας και δηλητηριασμού της κοινωνίας», με άμεσο αποτέλεσμα την απόλυση του.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα αποδείχτηκαν το 2002 για τον δημοσιογράφο Ζόραν Μποζινόφσκι, εργαζόμενο τότε στον ιδιωτικό Ραδιοσταθμό “Tumba” στο Κουμάνοβο. Ο Μποζινόφσκι χτυπήθηκε ανελέητα σε όλο του το σώμα από μέλη της Ειδικής μονάδας της Σκοπιανής Αστυνομίας με το παρατσούκλι “Lions”, οι οποίοι μπήκαν με την βία στον Σταθμό και εκτός των άλλων φρόντισαν να του βάλουν στο στόμα… ένα όπλο απειλώντας την ίδια την ζωή του. Ο Μποζινόφσκι χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο εξαιτίας των τραυμάτων του.

Related posts:

Comments