Ένας Αριστοτέλης για το Αριστοτέλειο

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Σταγειρίτη φιλοσόφου θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη.

23 Αυγούστου 2010

Στο φυσικό του χώρο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το χώρο των επιστημών, της έρευνας, της διδασκαλίας, της καινοτομίας και του πολιτισμού, φιλοξενείται πλέον ο ανδριάντας του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη.

Το κόστος του καλύφθηκε από δωρεά του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης», ενώ για την υλοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου, το Α.Π.Θ. προέβη σε ανοιχτό δημόσιο πανελλήνιο διαγωνισμό.

Η επίσημη τελετή για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 20:00. Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

Το κόστος του καλύφθηκε από δωρεά του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης», ενώ για την υλοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου, το Α.Π.Θ. προέβη σε ανοιχτό δημόσιο πανελλήνιο διαγωνισμό.

-Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο. Σύντομη αναφορά στο ιστορικό της φιλοτέχνησης του ανδριάντα του Αριστοτέλη και στη συμβολή του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

-Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης», Μιχαήλ Καρτσιώτη.

-Ομιλία της Καθηγήτριας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., Δήμητρας Σφενδόνη – Μέντζου, με τίτλο «Αριστοτέλης, ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος».

-Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο.

Ο ανδριάντας

Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη στηρίζεται στο αριστερό σκέλος, με το δεξί λυγισμένο, παρουσιάζοντας μια τάση κίνησης προς τα εμπρός. Οι ώμοι στρέφονται ελαφρά πίσω αριστερά, ενώ η κεφαλή στρέφεται αντίθετα και ελαφρά προς τα κάτω. Στο αριστερό του χέρι φέρει ελεύθερα διατεταγμένους έξι κυλίνδρους, ως συμβολισμό του μεγάλου και ποικίλου έργου του. Το δεξί χέρι βρίσκεται τυλιγμένο στον χιτώνα, που αποτελεί χαρακτηριστική κίνηση, αλλά και προσφιλή στάση στην αρχαία κλασσική ανδριαντοποιία, ενδεικτική και συμβολική της πνευματικότητας και της κυοφορίας σκέψεων και ιδεών.

Για τη φυσιογνωμία του Αριστοτέλη αντλήθηκαν στοιχεία από τις δύο επικρατέστερες προτομές των Μουσείων της Ακρόπολης και της Βιέννης.

Ο ανδριάντας τοποθετείται μετωπικά στον ίδιο άξονα με τον ανδριάντα του Αλ. Παπαναστασίου.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=100&artid=55131

  

Related posts:

Comments